Ómagyar Hahota - nyelvemlék

Litkai és Czki
2007. 04. 25. · Hócipő 2007/09

A források egyre nagyobb száma teszi lehetővé, hogy az ómagyar humoros nyelvemlékek közül is egyre többet ismerjenek meg a kutatók. A Codex Hahoticusra például egy Sankt Gallen-i könyvtárban bukkantak rá, ebben található az első magyar vicctöredék.

Sandor et Giula, duo milites equitant prope Feheruaram. Sandor rogat Giulam: „Giula, est longe Feheruara?” Gyula respondet autem: „Non etiam”. Infra horas Sandor rogat denuo: „Giula, est longe Feheruara?” Giula respondet: „Non etiam”. Vesper accendando Sandor autem rogat ad tertium: „Giula, est longe Feheruara?” Et Giula respondet: „Sic, est iam longe.”


Sándor és Gyula, két katona lovagol Fehérvár közelében. Sándor megkérdezi Gyulát: „Gyula, messze van Fehérvár?” Gyula pedig így válaszol: „Nem”. Órák múlva Sándor újra megkérdezi: „Gyula, messze van Fehérvár”? Gyula így válaszol: „Nem.” Az este közeledtével azonban Sándor harmadszorra is megkérdezi: „Gyula, messze van Fehérvár?” És Gyula válaszol: „Igen, most már messze.”

A teljes egészében fennmaradt első vicc, amire Ráskai Lea saját kezű másolatában leltek rá a kutatók a pannonhalmi apátság egy rejtett zugában, így hangzik:
- Moritzka ne husd az matska farka!
- De een tsak focom…


HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/2  •  I. 12. – I. 25.
A NÉGY BOLYAI ÉS A NEGYVENEZER HALOTT Para-Kovács Imre: A nemzeti jeti balladája, avagy a mátranováki fanyűvő és Orbán találkozása Verebes István aktualizálta 40 éves Kedves Pentések-jét, és kampánynótákat írt a „Piros volt a paradicsom, nem sárga” mintájára Farkasházy Tivadar alig várja, hogy a stadionok mintájára szponzornevet kapjanak a középületek és közterek: legyen Fővárosi Gázművek Bazilika és Fidesz Hősök tere is Smuzewitz Ilona: Aggódhatnak a kipcsakok? Mi lesz most az előző elnökről elnevezett fővárosú, ismét az oroszok által megmentett Kazahsztánnal? Dési János felfedi, hogy négyszeres Oscar-díjas De Sica együtt mentett zsidókat a jövendő pápával Selmeczi Tibor azon tűnődik, miért nem vitte a pénzét Weiss Manfréd meg a Goldberger család offshoreba, miért nem vettek eszéki focicsapatot, hogy jutott eszükbe beruházni? A 2021-es Hócipő-díj második körének győztesei: a központból válaszokat váró fideszes polgi és Andi A Heti Kamu megtudta, Tiborcz István máris megváltoztatja az általa megvásárolt Gránit Bank nevét Dolomit Bankra, mert a családban ez a menő
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.