Hogyan spóroljunk a gázon?

Litkai és Czki
2006. 12. 06. · Hócipő 2006/25
A gázáremelés sok háztartásnak okoz gondot a lakás hőmérsékletének fenntartásában, ennek megoldására kínál rovatunk ötleteket.

Először is javasoljuk, hogy akinek van erkélye, aludjon ott, mivel így a hideg lakásba bemenve azt kellemes hőmérsékletűnek fogja érezni.

Amennyiben a legkisebb nyíláson hagyjuk el a lakást, úgy a nem kívánt hőcserét is csökkenteni tudjuk. A szellőztetés mellőzésével ráadásul igazolódhat az a tézis, miszerint ahol büdös van, ott meleg is. Amennyiben van szomszédunk, és ő fűt, lakásának falát megfúrva hőszivattyúval könnyen tudjuk lakásunk hőmérsékletét emelni.

A biogázfejlesztésnek, mint megújuló energiaforrásnak, számos lehetősége van. A háztartási szemét éppúgy alkalmas rá, mint a gáztermelő ételek fogyasztása, aminek segítségével magunk is egy törpe biomassza-erőművé változunk. A komposztálást a lakásban számos helyen megoldhatjuk, a nappaliban a szőnyeg alatt, vagy a spájzban, de a fürdőkád is jó megoldásnak kínálkozik. A keletkező gázt csőrendszeren vezethetjük el, azonban ha nem ügyelünk rá, éjszaka könnyen megfulladhatunk tőle. A keletkezett metánt ezután palackba gyűjtjük, és elégetjük. 
Amennyiben ezzel nem tudunk élni, próbáljuk meg „téli időszámításra” átállítani a gázórát. Sokan fordítják meg a mérőt, ám váratlan ellenőrzéskor gyanút kelthet, hogy csak a fal felől lehet leolvasni, tükörrel, ráadásul a múlt hónap óta gázt pumpáltunk a rendszerbe.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/2  •  I. 12. – I. 25.
A NÉGY BOLYAI ÉS A NEGYVENEZER HALOTT Para-Kovács Imre: A nemzeti jeti balladája, avagy a mátranováki fanyűvő és Orbán találkozása Verebes István aktualizálta 40 éves Kedves Pentések-jét, és kampánynótákat írt a „Piros volt a paradicsom, nem sárga” mintájára Farkasházy Tivadar alig várja, hogy a stadionok mintájára szponzornevet kapjanak a középületek és közterek: legyen Fővárosi Gázművek Bazilika és Fidesz Hősök tere is Smuzewitz Ilona: Aggódhatnak a kipcsakok? Mi lesz most az előző elnökről elnevezett fővárosú, ismét az oroszok által megmentett Kazahsztánnal? Dési János felfedi, hogy négyszeres Oscar-díjas De Sica együtt mentett zsidókat a jövendő pápával Selmeczi Tibor azon tűnődik, miért nem vitte a pénzét Weiss Manfréd meg a Goldberger család offshoreba, miért nem vettek eszéki focicsapatot, hogy jutott eszükbe beruházni? A 2021-es Hócipő-díj második körének győztesei: a központból válaszokat váró fideszes polgi és Andi A Heti Kamu megtudta, Tiborcz István máris megváltoztatja az általa megvásárolt Gránit Bank nevét Dolomit Bankra, mert a családban ez a menő
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.