Közigazgatási reform

Litkai és Czki
2006. 05. 24. · Hócipő 2006/11
Számos koncepció ütközik a közigazgatás átalakításával kapcsolatban kiszivárgott információk szerint. A turisztikai lobbi azt akarja elérni, hogy hazánk területén miniállamok jöjjenek létre, mivel nemzetközi összehasonlításban ezek jóval több turistát vonzanak. Az Esztergom területén kialakítandó, Vatikánhoz hasonló formáció jóval meg tudná növelni az élményfürdő látogatottságát is, míg a Mátrafüred környékén kialakítandó, Andorra jellegű államalakulat az ottani turizmust lendíthetné fel. Jelentkezett Szentmártonkáta is, amely San Marinóhoz hasonló köztársaságot hozna létre, a névhasonlóság alapján. Felmerült az is, hogy a Magyar Köztársaságot négy nagyhercegségre osszák fel, mivel a nagyhercegek jóval gyakrabban kerülnek be a nemzetközi bulvársajtóba, mint például a megyei közgyűlések elnökei, így jobb reklámot kaphatnának az új közigazgatási egységek is.A térképészeti lobbi ugyanakkor azt kívánja elérni, hogy az újonnan létrehozott régiók a térképen szépen mutassanak, így javasolják egy katicabogár, egy nyuszi, egy kör és egy puli formájú régió kialakítását. A kimaradó területek ugyanakkor miniállamokká szerveződhetnének. A lobbisták vezére cáfolta, hogy pénzt utaltak volna át számlájukra a turisztikai lobbi képviselői.

A jogtörténeti folytonosságra törekvő szakértők felhívták a figyelmet: most itt lenne a lehetőség, hogy újra bevezessék a vármegyeispáni beosztást, és esetleg a nádor is visszakerülhetne a közjogi funkciók közé, míg a kistérségekben kisbírók vennék át a jegyzők feladatait.

Nagy port kavart az az indítvány, amely alapján a vármegyerendszert alakítanák ki újra, de úgy, hogy a vármegyék észrevétlenül a határokon is átnyúlnak. A tervezet kidolgozója a határon átnyúló regionális együttműködéssel próbálta leplezni irredenta szándékait, ám átláttak a szitán.

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/2  •  I. 12. – I. 25.
A NÉGY BOLYAI ÉS A NEGYVENEZER HALOTT Para-Kovács Imre: A nemzeti jeti balladája, avagy a mátranováki fanyűvő és Orbán találkozása Verebes István aktualizálta 40 éves Kedves Pentések-jét, és kampánynótákat írt a „Piros volt a paradicsom, nem sárga” mintájára Farkasházy Tivadar alig várja, hogy a stadionok mintájára szponzornevet kapjanak a középületek és közterek: legyen Fővárosi Gázművek Bazilika és Fidesz Hősök tere is Smuzewitz Ilona: Aggódhatnak a kipcsakok? Mi lesz most az előző elnökről elnevezett fővárosú, ismét az oroszok által megmentett Kazahsztánnal? Dési János felfedi, hogy négyszeres Oscar-díjas De Sica együtt mentett zsidókat a jövendő pápával Selmeczi Tibor azon tűnődik, miért nem vitte a pénzét Weiss Manfréd meg a Goldberger család offshoreba, miért nem vettek eszéki focicsapatot, hogy jutott eszükbe beruházni? A 2021-es Hócipő-díj második körének győztesei: a központból válaszokat váró fideszes polgi és Andi A Heti Kamu megtudta, Tiborcz István máris megváltoztatja az általa megvásárolt Gránit Bank nevét Dolomit Bankra, mert a családban ez a menő
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.