Urándúsítás otthon

Litkai és Czki
2006. 05. 10. · Hócipő 2006/10
A Nemzetközi Atomenergia Bizottság szigora miatt rendkívül nehéz uránt dúsítani. Nobilis János nyugalmazott magfizikus azonban most megosztja a kedves olvasókkal, hogy házi körülmények között hogyan végezzük el ezt a rendkívül érdekes folyamatot.

Először is fontos, hogy az urán radioaktív elem, így ha a konyhapulton végezzük a kísérletet, azt előtte és után is töröljük át nedves ronggyal, majd vigyük ki a lakásból és helyezzük el egy betonszarkofágban (Lásd előző számunk hasadóanyag-temető a kiskertben című cikkét!). Magunkat is jobb, ha ólommellénnyel és légzőmaszkkal védjük. A folyamat közben semmiképpen se nyaljuk meg ujjunkat, ahogy Stahl Judit szokta, mivel ez életünkbe kerülhet. A nyers, konyhakész uránt a pultra helyezzük, majd tésztaszűrőben nehézvízzel átöblítjük. (Vigyázzunk rá, hogy amikor a nehézvizes palackot megemeljük, az sokkal súlyosabb, mint a sima vizes palack, így könnyen megránthatjuk derekunkat. A nehézvizes palackokon általában feltüntetik, hogy emelésnél ügyeljünk a sérülésekre, ezt a sugárzásjel melletti HEAVY! felirat jelenti).

A dúsításhoz krumplinyomót használunk, miután botturmixal egyenletesen eloszlattuk az uránt egy tálban. Miután átnyomtuk a krumplinyomón, kis pasztillákat készítünk belőle. Ízlés szerint stronciummal vagy plutóniummal tálaljuk.

HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2022/2  •  I. 12. – I. 25.
A NÉGY BOLYAI ÉS A NEGYVENEZER HALOTT Para-Kovács Imre: A nemzeti jeti balladája, avagy a mátranováki fanyűvő és Orbán találkozása Verebes István aktualizálta 40 éves Kedves Pentések-jét, és kampánynótákat írt a „Piros volt a paradicsom, nem sárga” mintájára Farkasházy Tivadar alig várja, hogy a stadionok mintájára szponzornevet kapjanak a középületek és közterek: legyen Fővárosi Gázművek Bazilika és Fidesz Hősök tere is Smuzewitz Ilona: Aggódhatnak a kipcsakok? Mi lesz most az előző elnökről elnevezett fővárosú, ismét az oroszok által megmentett Kazahsztánnal? Dési János felfedi, hogy négyszeres Oscar-díjas De Sica együtt mentett zsidókat a jövendő pápával Selmeczi Tibor azon tűnődik, miért nem vitte a pénzét Weiss Manfréd meg a Goldberger család offshoreba, miért nem vettek eszéki focicsapatot, hogy jutott eszükbe beruházni? A 2021-es Hócipő-díj második körének győztesei: a központból válaszokat váró fideszes polgi és Andi A Heti Kamu megtudta, Tiborcz István máris megváltoztatja az általa megvásárolt Gránit Bank nevét Dolomit Bankra, mert a családban ez a menő
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.