Don't Cry for me Dél-Korea (Argentína - Dél-Korea 4:1)

Ürmös Zsolt
2010. 06. 17.
Két győztes csapat nézett farkasszemet a vuvuzelákkal megerősített johannesburgi stadionban. Lehet, hogy a hideg miatt - a hőmérő higanyszálának, egy hidegfrontnak hála csak 7 °C-ra sikerült magát feltornásznia - de mintha most egy kicsit halkabban szóltak volna a darázskürtök, és már-már néhol egyéb biztatás hangjai is beszűrődtek volna. Legalábbis én hallani véltem a zümmögő kórus árnyékában a „Ria! Ria! Hungária!” biztatást a szomszéd kocsmából.

Diego Maradona csupán egy helyen változtatott az első fordulóban győztes csapatán, ellenben öltözködése változatlan maradt, hisz közismert, hogy a szürke öltöny baromi lassan koszolódik, így ismételten úgy nézett ki, mint ha egy dél-amerikai szappanoperából toppant volna be a mérkőzésre. Nekem egyébként szimpatikus az isteni Diego új fizimiskája. Bár a mérkőzés kommentátora egy dölyfös kakasra hasonlította őt, engem inkább emlékeztetett egy sikeres fiatalító kúrán átesett szabad napos télapóra, vagy a dél-amerikai dzsungelek mélyén megöregedett Che Guevarára.


- Eddig jó, most pedig kezet a fejhez és bólints...


Erre a meccsre szokták mondani az okosak, hogy fix 1-es a Totóban. Persze mostanában már nem a papíralapú fogadás a divat, hanem az internetes tippoldalak, így aztán én is úgy döntöttem próbára teszem szerencsémet, és máris egy fogadóiroda nyitólapján találom magam. Közben elindult a meccs, és én kíváncsian vártam, Maradona „törpéi” tudnak-e immár szabályosan is, nem csak „Isten fiainak ölelése” segítségével született góllal nyerni.

Mire betippelem, hogy az első gól fejesből születik, Messi szabadrúgása Pak Csu Jong lábáról a kapu közepébe pattant. Basszus, öngól! Már is buktam egy ezrest... Sebaj! Fogadjunk még! Lesz-e még gól a mérkőzésen? Naná! Még időben rá is teszek egy Mátyás Királyt, így mosolyom hihetetlenül őszinte, amikor Higuaín megszerezte a mérkőzés eddigi legszebb, számomra pedig legjobban fizető gólját. Rodriguez beadását - melybe Burdisso csúsztatott bele - gyönyörűen a hálóba fejelte.


- Még valaki?


Amikor már azt hittük, vége is az első etapnak, az argentin védő Demichelis egy igazi „sebőkvilis” megvillanással eladta a labdát, amit ilyen szinten még a koreai csatárok sem hagynak büntetés nélkül. Így ha most a kedvenc klubomban néztem volna a mérkőzést, 2:1-es argentin vezetésnél mehettem vona a szünetben csapolt sörért sorba állni.

A második félidő ugyanúgy kezdődött, mint az első, Maradona őszes szakállát csodáltam. Mégis csak egy szabadnapos Karib-tenger kalózai! Mivel kicsit leült a meccs, így én újra a fogadásaimra tudtam koncentrálni, és a „Fogadjunk, hogy nem lesz több gól ezen a meccsen, mert az argentinoknak jó lesz ez így, és a dél-koreaiak sem szomorkodnak annyira” tétem hatására a 76. percben Messi kapufás passzal hozta kihagyhatatlan helyzetbe Higuaín-t, aki ismét büntetett. Dél-Koreát egy lesgóllal, engem pedig egy újabb ezressel...

Kissé komor hangulatomon csupán Somos Zoltán aranyköpései vidítottak valamelyest. „A koreaiak kapusa is labdához ért, meg is ünnepelheti egy bankettel”. „Heinze nem túl barátságos arckifejezésével gyerekeket lehetne ijesztgetni.”. Végül a „Messi messziről érkezett a labdára.” mondat után meg is szavaztam egy Vitár Róbert Díjat a köztévé szpíkerének. Amúgy le a kalappal Somos előtt, aki egyetlen hiba nélkül ejtette ki a mérkőzés alatt a dél-koreai játékosok neveit. Közben Higuaín újra bólint, megszerezve ezzel saját maga harmadik, csapat negyedik gólját.


- Azért a passzok jól jöttek, ugye?


Az argentinok két ponttal, én pedig egy ezressel gazdagodtam. Vigasztalásul talán annyit mondanék a Dél-Korea drukkereknek, hogy amennyire most Argentína leiskolázta csapatukat fociban, mobiltelefon-gyártásban ugyanennyivel ők a jobbak...

Argentína tehát már továbbjutott a csoportjából, az egyik kiesőre pedig fogadni mernék...
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.