Ria-Ria Schulek Csaba! (olimpia, 3.nap)

Ürmös Zsolt
2008. 08. 12.
Elérkeztünk az olimpia harmadik napjához. Ez mindig fordulópont az olimpiák során, mert a harmadik napon már nem csak érkeznek versenyzők az olimpiai faluba, de a szerencsétlenebbek már kezdhetnek csomagolni hazafelé. Amikor bekapcsoltam a TV-t, örömmel konstatálom, hogy a szabadságtéri stúdióban álló Schulek Csaba sokkal álmosabb, mint én. Nem csodálom, elvégre hajnali 4 óra van. Valószínűleg azért nem ül, mert úgy könnyebb lenne elbóbiskolnia. Megfogadom, a magyar versenyzők mellett, neki is szurkolok, hogy el ne aludjon!

Az első versenyszámok az úszódöntők. A 4x100 m-es férfi gyorsváltóban 4 csapat is világcsúcson belüli eredménnyel ért célba, az amerikaiak gyenge 4 másodperccel javították meg a selejtezőkben úszott saját világrekordjukat. Hogy ez az új fürdőruha milyen csodákra képes? Anno az NDK úszónők széles vállukkal tűntek ki, az amerikai úszók most széles állkapcsukkal. Nem csoda, csak úgy harapják a vizet...


- Pillangón is Phelps mögött? Soha rosszabbat!

Michael Phelps az amerikai váltó győzelmével megszerezte második aranyát is Pekingben, így ő az első kétszeres bajnok ezen az olimpián. Nem tudom, őt meglátogatta-e már a WADA? Fazekas Róbert atlétánkat mindenesetre már a repülőtéren várták a doppingügynökség emberei, hogy meginvitálják egy kötetlen pisilésre. És Cseh Lacinak is többet kellett már pisilnie Pekingben, mint egy területét féltő vadászkutyának…

A férfi légpuska döntőjében egy igazi sporttörténelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi. India, a világ második legnépesebb országa 1,1 milliárd lakossal, megszerzi első egyéni olimpiai aranyérmét, amikor Abhinav Bindra megnyeri a 10 méteres számot! Ez azért is érdekes, mert már 1928 óta ott vannak az olimpiákon, és csak 80 évet kellett rá várniuk! Nem hiába, türelem, aranyat terem…

A mi fiunk, Sidi Péter is kvalifikálta magát a döntőbe. A riportertől megtudom, hogy Sidi Walter puskával lő. Ez azért érdekes, mert ezt a puskát használják a James Bond filmekben is. Bár ez esetben nem értem, miért nem mondja minden lövés előtt: “My name is Sidi! Peter Sidi!”? Egy pillanatig félig álmosan azt hiszem, Forma 1-es futamot nézek, ugyanis a második Hakkinen lett, de aztán kiderült, hogy ez a szőke finn nem a Mika, hanem a Henry névre hallgat. Sidi hatodik lett, azaz Forma 1-es hasonlattal élve még klasszikus pontszerző helyen hozta be a Walter légpuskáját.


- Ez nem ér, te érted az edzőm összes szavát!

Érik bennem a gyanú, hogy Schulek nyitott szemmel alszik. Legalábbis olyan “fapofával” kommentálja be a közvetítéseket. Valahogy így nézhetett ki Rejtő Jenő, Piszkos Fred a kapitány c. könyvében Fülig Jimmy is, amikor két műszakot vállalt, Wilson Hutchins fűtő, és José Pombio pincér személyében, a Honolulu-Star luxushajón. Lehet hogy a TeleSport főszerkesztője titokban José Pombio álnéven pincérkedik?

X-eltünk Brazíliával. A dolog szépséghibája csak az, hogy nem fociban történt ez, hanem női kézilabdában, ahol eddig mi számítottunk braziloknak. Pedig a lányok az első félidőben már 17-12-re is vezettek. De aztán a második játékrésznek csak nem a felét emberhátrányban voltunk kénytelenek lejátszani, hála a lengyel sporiknak, akik bizonyára nagy focirajongók lehetnek, mert olyan labdarúgó EB-sen vezették el a meccset. A brazil lányok nagyon jól ötvözték a cselgáncs és a kézilabda elemeit, ami annyira tetszett a lengyel sporttársaknak, hogy elfejtettek fújni.


- Ti miért nem a strandon napozok?

Sajnos tőröző lányaink sem remekeltek. Varga Gabit egy olyan icuri-picuri (147cm magas) dél-koreai lány ejtette ki a legjobb tizenhat között, aki úgy elbújt a tőre kézvédője mögé, hogy a mi lányunk egyszerűen képtelen volt eltalálni. Mellesleg úgy bánt a tőrrel, mint a Star Wars-ban Yoda mester a lézerkarddal. Fürgén pattogott jobbra, balra, és egyszerűen nem lehetett eltalálni. Lehet, hogy valójában Jedi? A mieink közül legtovább Knapek Edina jutott, aki a címvédő olasz Vezzalitól kikapva, az 5. helyet szerezte meg.


- A házigazda azért megvolt!

Visszakapcsolva a stúdióba, Schulek “nem alszom el” Csaba már úgy néz ki, hogy garantáltan becastingolnák bármelyik zombi film főszerepére. Talán a vízilabda felébreszti... A lányok igazán kitettnek magukért. Egész jó kis meccs egy csipetnyi izgalommal megspékelve. Mi szerezzük meg a vezetést, aztán gyorsan kapunk 3 gólt. Szerencsére a „félidőig” sikerül ledolgozni a kétgólos hátrányt, és innen már sima a meccs. A holland kapus erre a mérkőzésre a „lepkés kesztyűjét” vette fel és hadilábon állt a távoli lövésekkel. Valkaiék viszont pontosan céloznak, így végül elég simán, 11-9-re legyőztük a régi nagy mumus Hollandiát. A víznél maradva, belenéztem a férfi szinkron műugrásba is. A dolog lényege, hogy két műugró megpróbál ugyanolyan röppályát bejárva a vízbe csobbanni. A verseny alatt felvetődött bennem egy kérdés. Ha az egyik műugró verseny közben a vízbe fullad, a másiknak is bele kell fulladnia?


- Húzd le a fejed, mert ha jól látom, ott a sarokban
még maradt egy kis pókháló!

Délután Szávay Áginak szurkolhattunk. Ági két féle képen játszik nagy világversenyeken. Vagy meg sem áll a döntőig, vagy kiesik már az első fordulóban. Szurkoltam, hogy Pekingben az előbbi történjen. Az esőszünettel izgalmasított találkozón sajnos az utóbbi forgatókönyv jött be, így ellenfele Cseng Csie jutott a második fordulóba. Azért egy pozitív dolog is maradt a nap végére: Schulek Csaba nem aludt el!!


- Na itt is voltunk!

Végül egy érdekes hír Pekingből! Több mint ötszáz métert tolatott az autópályán az újságírókat a médiaközpontba szállító autóbusz sofőrje, mert eltévesztette a kijáratot. Az eset annyira megzavarta a sofőrt hogy később a fővárosban még kétszer eltévedt. Reméljük, holnap nem ő fogja a küzdelmek helyszínére szállítani a magyar versenyzőket...
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2023/12  •  V. 31. – VI. 13.
FELCSÚTI MÁTYÁS 60
Énekszó és pávatánc köszöntse!
Váncsa István: olyan hosszúak a kórházi várólisták, hogy 7,6 milliárd év múlva érünk a végére, mikor a Nap vörös óriássá duzzad, addig meg csak kibírjuk valahogy Para-Kovács Imre aggódik, nem lesz-e baj abból, hogy a katari emír hamarabb gratulált Erdogan győzelméhez, mint a magyar miniszterelnök Farkasházy Tivadar: a Barátság-kőolajvezeték itteni végét megtekintő szovjet turistacsoportról Smuzewitz Ilona: Majdnem béremelést kaptak a tanárok Kéri László megszerezte a vezér 60. születésnapja alkalmából történő spontán felköszöntésének forgatókönyvét Havas Henriket bízták meg a szittya gondolkodású új honvédfőparancsnok felkészítésével Verebes István Vágó Istvánra emlékezik Dési János: a nép koszos zoknival fogja megdobálni az utolsó lap szerkesztőségét, amely tévedésből megírja az igazságot A Heti Kamu megtudta: ezentúl a greenwichi időhöz mérik a mentők kiérkezését Figyelem! Mától hetven helyett hatvannal kezdődik a pesti trolik számozása!
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.