Tétnélküli este Pribramban (Magyarország - Németország 1:2)

Ürmös Zsolt
2008. 07. 21.
Újra Eb lázban ég az ország! A svájci-osztrák foci Eb-vel ellentétben az U19-es Eb csehországi küzdelmeiben már mi, magyarok is érdekeltek vagyunk. És nem is akárhogy szerepel eddig a csapat! A bolgárokat és a címvédő spanyolokat is 1-0-val pipáltuk ki, így kvalifikálva magunkat az elődöntőbe. Mondhatjuk, ilyen is régen esett már meg magyar focistákkal, hogy tétnélküli edzőmeccsel kerülhetnek be egy Európa-bajnokság elődöntőjébe. Azért szeretem az utánpótlás meccseket, mert ezen a szinten még tiszta a foci. Nincsenek még sztárok, sztárallűrök, és hiányoznak az Oscar-díjas színészi alakítások is.

Valami elkezdődött a hazai labdarúgásban. Hasonló dolog, mint ami a 90-es évek elején a jégkorongban történt. Akkor, ott, egy Kercsó Árpád nevű erdélyi hokiőrült úgy döntött, eljön Magyarországra, és Dunaújvárosban egy pár srácot megtanít erre a jeges sportágra. Csak három név az újvárosi srácok közül: Ladányi, Tőkési, Szélig. Ők azóta már világbajnokok! Valami hasonlónak kezd beérni most a gyümölcse a magyar fociban is. Amit úgy hívnak, Agárdi Futball Akadémia. Csak pár név az agárdi diákok közül, akik már külföldi elitligákban edződnek: Németh, Simon, Gulácsi.

Az olaszok egy gólgazdag összecsapáson 4-3 arányban győzték le a házigazda csehetek. Így ha a németek ellen nyerünk, csoportelsők vagyunk, és a házigazda csehekkel meccselhetünk a döntőbe jutásért. Ha ikszelünk, vagy kikapunk, a talán könnyebb falatnak tűnő - de furcsa ezt leírni - olaszokkal játszunk. Valljuk be őszintén, nem ehhez szoktunk, mi hazai focidrukkerek...

Horst Hrubesch a német csapat szövetségi kapitánya mégsem vette félvállról a mérkőzést. Kijelentette: „Meg akarjuk nyerni a csoportunkat és a tornát is”. A németek kezdőcsapata csak egy helyen változott, míg Sisa kapitány - a holland módinak megfelelően - pihentette a kulcsembereket, hét új játékosnak adva így lehetőséget a kezdőben.


- Enyém!

A meccs elején látszik, a németek tényleg komolyam gondolják, hogy győzni jöttek. Ennek megfelelően az első perecekben össztűz alá veszik a magyar kaput. De szerencsére a Gulácsit helyettesítő paksi portás Pokorni állja a sarat. Az első negyedórában szinte tábort vernek a tizenhatosunk elé, de a védelem jól zár, nem hiába nem kaptunk még gól eddig az Eb-n. A második 15 percben már enyhül a német fölény, kezdünk partiban lenni. Ha boxmeccs lenne, ezt a negyedórát Szántó Öcsi bácsi biztos nekünk adná.

Aztán a 36. percben Szabó már csak a gólvonal mögül tudja kikanalazni a labdát, Reinartz góljával vezetnek a németek. Azért szégyenkezni nem kell, a Hrubesch tanítványok a selejtezőkben összesen 29 gólt rúgtak, és a csoportkörben is 5-nél tartanak.


- A védőt belőttem, de hol a labda?

A szünetben a német kapitány kettőt cserél, és Hajas László nagy örömére pályára lép egy igazi „Bundesliga sérós” ifjú titán is. A mieinknél nincs csere, és szerencsére „Bundesliga séró” sem!

A második félidő is német fölénnyel kezdődött, de a magyar csapat is jelzi, hogy pályán van. Nsereko felállítja az „égbebikázás” rekordját, már sokadszorra lövi ki a labdát a stadionból. Az 54. percben Simon parádés kapura sarkallt labdáját nagy reflexszel védi Zieler. A németek támadnak, mi meg próbálunk kontrázgatni becsülettel. Az 59. percben Nikházi emel mellé. Már vannak helyzeteink, de csak nem sikerül a kapuba találni. Lehet, hogy azért, mert ezen az Eb-n csak nekünk nincsen néger csatárunk? De Simon rám cáfol, a 74. percben Szabó beívelését, okosan bebólintja a hosszú sarokba! 1-1! Lehet, hogy mi leszünk az utánpótlás Eb törökjei? Épp ezen morfondírozok, amikor Risse hatalmas erővel kilövi a jobb sarkot. 1-2. A hátralévő időben még voltak helyzetek, de az eredmény már nem változott. Elvesztettük ezt a tétnélküli mérkőzést. Következik az elődöntő szerdán Pilsenben, Olaszország ellen, már tétért! (Az MLSZ mindenki meghív a mérkőzés helyszínére, hogy együtt szurkoljunk a fiúknak, és még ajándékot is adnak! Fogadjunk, hogy az ajándékot frissen fogják csapolni...)- Mit keres egy mohikán az Eb-n?

Nem mellékesen kijutottunk a jövő évi egyiptomi U20-as VB-re. Az Európából kijutott válogatottak névsora önmagáért beszél: Olaszország, Csehország, Anglia, Németország, Spanyolország és Magyarország. Azért ez így elég jól hangzik...

Ui.: A fiatalok meccsével párhuzamosan a Sport 1-en a magyar Szuperkupa döntőt közvetítették élőben. A színvonalról csak annyit, hogy nem bírtak egymással a csapatok. A 120. percet már a világítás sem bírta. Puhl Sándor elkövette a hónap mondását, vagy valaki felkapcsolja a világítást, vagy Demjén Rózsi szavaival élve azt üzeni a játékosoknak: „Várj míg felkel majd a nap!” Én várok! Talán szerdán Pilsenben felkel...

A Hócipő exluzív képei a Szuperkupa tizenegyes-rúgásairól:


HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.