Kultúrharcosok klubja

Ürmös Zsolt
2013. 12. 23. · Hócipő 2013/26
2013-at nyugodtan nevezhetjük a kultúrharc évének. Egy MMA-harcos, a leventefrizurás magyar Brad Pitt jött, látott, és kétharmados sallereket osztogatva, kezében egy parkettadarabbal, végigvert mindenkit. A küzdelemben olyan ismert harcosok estek el, mint Cserhalmi György, Rost Andrea, vagy Szakonyi Károly. Már a belépő rendkívül látványosra sikeredett. A tavaly decemberben rendezett nyitógálán kaphattunk egy kis ízelítőt az MMA-harcmodor minden lényeges eleméből. Láthattunk test-test elleni küzdelmet, állóharctechnikát, és transzparenssel fűszerezett földharcot is. Nem csoda hát, hogy korunk legdinamikusabban fejlődő, legkomplexebb küzdősportja ilyen látványos sikerrel tört utat magának a honi kultúrában.

A közönség sajnos még nem mindig vevő az újra. Az intarziák magyar apostolának debreceni bemutatójára iskolás osztályokat kellett „elcsalni”, hogy nagy tömeg legyen. Reméljük, Hoffmann Rózsa hamarosan a segítségére siet, és a Nemzeti Alaptanterv részeként kötelezővé teszi majd a mester kiállításainak látogatását.

A Magyar Művészeti Akadémia sikerében egy rejtély mégiscsak van számomra. Nem értem, hogy 2013-ban hogyan diszponálhat az egész magyar kultúra fölött egy olyan szervezet, amelynek elnevezésében még csak nem is szerepel, hogy Nemzeti? Mi ez a skandalum, kérem tisztelettel? Akkor már legalább egy pesti magyar jelzőt nyomjanak oda az MMA neve elé, ha már a nemzeti szavunkat a trafikokra pazaroltuk el!

Értem én, hogy a Magyar Tudományos Akadémiával egyenrangú szervezet a cél, bár megjegyzem, anno Széchenyi birtokainak egyéves jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság létrehozására, míg Fekete György most megkapta az állam néhány birtokának egész éves jövedelmét. Grátisz ajándéknak pedig a Műcsarnok, a Pesti Vigadó és a Hild-palota épületeit. Sőt még a művészeti díjak odaítélésében is szabad kezet kapott az MMA, Hegyeshalomtól egész a Kárpátiáig.

A hírek szerint az MMA-nak is lesznek levelező és rendes tagjai, sőt abban is bízhatunk, hogy hamarosan itt is előkerül majd egy-két másolt szakdolgozat, netán forgatókönyv. Főleg hogy már a filmpénzeket is ők osztják, Andy Vajna legnagyobb bánatára, aki miután kiderült, hogy ebben a történetben nem az övé a Happy End, sértődötten meg is jegyezte: „Ha ez a cél, akkor itt nincs rám szükség”. Szóval az MMA-küzdelmek jövőre is folytatódnak. Új harcosokkal, új címekért, és hamarosan az is kiderül, kinek a szájából hangzik majd el a mondat: „Hasta la vista, baby!”.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.