Nemzeti vagy nem zeti

Majláth Mikes László
2013. 12. 23. · Hócipő 2013/26
A jogállam mellett Alföldi Róbert Nemzeti Színházát, a színházszerető emberek Mek káját is szétbombázták. Alföldit úgy búcsúztatták a nézők, mint egy primadonnát, épp csak a kocsijából nem fogták ki a lovakat. Alföldi remekül igazgatott, rendezett, játszott, de senki sem vitatja, hogy utóda, Vidnyánszky úr is tehetséges. De azért mert tehetséges, el kell venni egy másik tehetségestől az általa megépített templomot, s a plébánia kulcsait oda kell adni egy másiknak?

Alföldit nem sajnálom, nem fog éhen veszni, hívják külföldre, hívják a Vígbe, hívják Szegedre, hívják a RaM Colosseumba, sőt még az RTL Klub X-faktorába is, mentornak. Alföldi a RaM-ban csinálta meg a Köműves Kelement, Szegeden az István, a királyt. Szörényi, aki éppen balliberális nézetekkel nem vádolható, azt mondta a szegedi Istvánról, hogy ez az első rendezés, amely szerinte kifejezi a mű lényegét.

A szegedi István ellen felhorgadt a jobboldal, a művi felháborodások közül a jobbikos Barikád című lapot idézem: István, a király – Alföldi, a silány. S ez a minősítés még elegáns volt. Egy értelmiségi szeánszon Kerényi Imre így beszélt: most már a Nemzetiben János vitéz nem lesz buzi, és Iluska nem lesz kurva. Kerényi csak tudja, ő a tudatos nemzeti közjogi gondolkozás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott, azaz korunk Übü királya.

A debreceni polgármester, Kósa Lajos is sandán célozgatott, Vidnyányszkynak üzenve: kedves Attila, ha Pesten meleg lenne a helyzet, mi visszavárunk. Vidnyánszky úr minden futó darabot levett a Nemzeti színpadáról, és szétverte a társulatot is. Ki ment, ki maradt, a Nemzeti Együttműködés Rendszerében is meg kell élni valamiből.

Most Alföldi rendezésében, a volt nemzetis Stohl András címszereplésével sikerrel megy a Vígben a Danton halála és a Mephisto. Abban a Vígszínházban, melynek igazgatói posztját ketten pályázták meg: a jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő és Balázs Péter, a remek kabarészínész. A főváros egyik pályázatot sem találta jónak, állítólag Balázs színházi tervében egy szám sem szerepelt.

Tarlósék azt találták ki, hogy most másfél évvel meghosszabbítják Eszenyi igazgatóságát, s majd akkor új pályázatot írnak ki. Kétharmaddal nem mertek Eszenyi ellen dönteni, a 2014-es győzelem (?) után már végképp azt csinálhatnak, amit akarnak. Lehet például, hogy Széles Gábor lesz a Víg igazgatója, újságja, tévéje már van, miért ne lehetne neki színháza is.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.