Last Minute Bécsbe (Németország - Törökország 3:2)

Ürmös Zsolt
2008. 06. 26.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

Két csapat találkozott Baselben. Az egyik a „vérprofi”, akik viszonylag sima meccsen intézték el az egyik nagy favoritnak tartott Portugáliát. A másik a „fanatikus”, akik az EB legizgalmasabb végjátékában, a hosszabbítás hosszabbításában egyenlítve küldték haza, a még most is csodálkozó horvátokat.

De melyik csapat kerül be a bécsi döntőbe? A török tizenegy, amelyet hihetetlen sérülési és eltiltási hullám súlyt, és inkább nevezhetnénk török tizennégynek (Összesen ennyi hadra fogható játékosa maradt Terimnek). Vagy a német, ahol mindenki 100 százalékos, de annyira szürke a csapat, hogy egy Schweinsteiger viszi őket a hátán? A félholdasok ezen az EB-n már háromszor csodát tettek. A svájciak, a csehek, és a horvátok ellen is „Last Minute” góllal jutottak tovább. De mennyi ebből a szerencse, és mennyi a fanatizmus? Mennyit tulajdoníthatunk Terim mesternek (TERIMnátornak) és mennyit Fortunának? Puhl Sándor szerint a horvátoknak az utolsó előtti percben megszerzett góljuk után “ki kellett volna harapniuk a labdát”. Valószínűleg az volt a gond, hogy a labda nem fért be Bilicsék szájába.


- Én csak hoztam az Arsenalos formámat!

A török menetelés a svájc elleni csoportmeccsel kezdődött, ahol a félholdasok 1-0-ról fordítottak a 93. percben. A svájciak elleni feltámadást még ráfoghatjuk Fortuna és az eső számlájára. A törökök jobban játszanak a vizes pályán, valószínűleg vízágyút is többet láttak, mint a békés svájciak. De aztán ezek a fránya törökök a csehek elleni meccset is a sírból hozták vissza. Ráadásul ott kétgólos hátrányt dolgoztak le az utolsó negyedórában. Olyan ez, mint az a szkander játékos, aki direkt élvezettel hagyja, hogy az ellenfele már-már lenyomja a karját, de aztán, amikor az ellenfele már izzadó homlokkal és remegő kézzel próbálja a maradék két milimétert is bedolgozni, egy laza mozdulattal támadást indít és odapréseli az ellenfél kezét az asztalhoz. A törökök így focizank! És szerintem még élvezik is!

A horvát meccs ennek volt egyik legeklatánsabb példája. Gondoljunk bele! A hosszabbítás utolsó előtti percében lőtt gólra a hosszabbítás hosszabbításában válaszolni olyan, mint ha egy maratoni szkanderparti 3. órájában a már-már teljesen veszett helyzetből a karunkat egy mozdulatal visszanyomjuk, ellenfelünk izzadságtól vörös szemébe mosolygunk, és megkérdezzük tőle: „Csak ennyit tudsz?”. És persze, hogy ilyenkor az ellenfél mentálisan feleadja, és a következő pillanatban már az asztalon is pihen a kacsója. A törökök pontosan így intézték el a horvátokat, valahogy úgy, ahogy annak idején Európa nagy részét is elfoglalták. Csak ezt most „ Last Minute”-nak hívják.


- Huszadik perc? Miért nem szóltatok, hogy még várjak?

A török csapat olyan, mint egy jó gyros, amikor minden megy bele. Csak az a baj, hogy ebben a gyrosban Emre a csípős szósz, Nihat a joghurtos öntet, Tuncaj a paradicsom, Servet pedig a hús. És most Fatih Terim konyhájában elfogytak a hozzávalók. Már pedig a pita magában nagyon száraz tud lenni.


- Mit tehettünk volna többet? Mi csak 14-en voltunk!

Persze a meccs toronymagas esélyesei a németek voltak. És mi, az 54-es berni VB döntő óta már kívülről fújjuk a foci első számú szabályát: „A labdarúgó mérkőzésen két csapat játszik egymás ellen, és mindig a németek győznek.”.


- Nana, még itt vagyunk!

A kezdőcsapatokat megnézve örömmel nyugtázom, hogy az előzetes hírekkel szemben sem a cserekapus cseréje Tolga, sem Fatih Terim nincs a kezdő 11-ben. Gundi tíz percig magyarázza, hogyan áll fel a törökök tartalékos kezdőcsapata, de ő maga sem érti igazán... A 8. percben már a második török helyzetet jegyezhetjük fel. Aztán Kazim leporolja a német felsőlécet, majd Semih mellé gurít, majd megtörténik a csoda! A cseh söröző nevű U. Boral, egy „felsőléces” passzból beveszi a német kaput. 1-0! Nem örülhetnek sokáig, mert öt perccel később a német csapat egyenlít. A T-2000-es terminátor modell, Schweinsteiger avatja fel Rüstü kapuját. 1-1.


- Hé! De hát feldobtam magam! Semmi?

A szünetben Zelinka Ildikóék keresik a német csapat vergődésének okát. A második félidő egy igazi „Képtelen képregény”, Zelinka és vendégei főszereplésével telik. A közvetítés a 80-as évek nyugati focimeccs adásaihoz hasonlatos, ahol vagy a kép maradt le, vagy a hang, vagy mind a kettő egyszerre. A játékrészt a németek kezdik jobban. Úgy néz ki, most már a félidő kezdetén a pályán vannak, és egy be nem fújt tizenhatos közeli tötök szabálytalanság is borzolja kicsit a kedélyeket. Aztán se kép se hang, csak Bánfi „Hajszesz” János mosolyog. Majd Gundi megpróbál Szepesit játszani. Becsukom a szemem, és próbálom elképzelni mi történhet Baselban... Szerencsére visszajön a kép, nem késtünk le semmiről. Állítólag elég jó a meccs, kár, hogy mi nem sokat látunk az egészből, mert újra elmegy a kép, és sikeresen lemaradunk a németek vezetőgóljáról. 2-1.


- És a német csapat megszerzi a vezetést!

Aztán újabb csoda történik Bernben, Fatih Terim cserél! Rögtön kettőt is! Szerencsére nem a gyúrót és a csapatorvost hozza be... Majd négy perccel a vége előtt, a 86. percben, már láthatjuk, ahogy a török betyár Sabri Jóska passzából Semih egyenlít! Lahm kap egy kötényt, majd Lehmann egy potyát. 2-2! Dejavu érzésem van. Mintha ilyet már átéltem volna, ezen az EB-n vagy háromszor... Neo erre mondaná, hiba a Mátrixban. A törökök újra fordítanak? Nem! Lehet hogy három a török igazság, de náluk nincs ráadás. Ezen az estén Baselban ugyanis a németek a törökök! Lahm a mérkőzés 90. percében megszerzi a győztes gólt a Nationalelfnek.


- Most nem a törököké volt az utolsó szó!

Egy igazán izgalmas, és változatos összecsapáson a német válogatott kvalifikálta magát a bécsi döntőbe. Hogy ez a Last Minute utazás mire lesz elég? Reménykedjenek a németek, hogy a döntő másik részvevője nem All Inclusive utazik...
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.