Eutanázia a halálcsoportban (Hollandia - Románia 2:0)

Ürmös Zsolt
2008. 06. 19.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

Elérkeztünk a halálcsoport utolsó játéknapjához, és a holland-román érdekes kis összecsapásnak ígérkezett. A C-csoportban a hollandok már kibérelték maguknak az első helyet, a román együttes pedig egy ponttal előzte meg Franciaországot és Olaszországot. Ha az utolsó fordulóban Chivuék nyernek, biztos továbbjutnak a legjobb nyolc csapat közé.

A holland válogatott egyébként roppant népszerű nálunk. Mióta labdarúgó világversenyen nem szurkolhatunk magyar csapatnak, választunk magunknak egy aktuális kedvencet. A tulipánosok eddigi remek játékának köszönhetően, a magyarok kedvencei lettek az Eb-n. Kiderült, hogy a legtöbb honfitársunk nekik szurkol, és a Fogorvosok Szövetsége is őket ajánlja...


- Te, ezek komolyan gondolják!

Ennek ellenére, nem mertem volna fogadni a meccsre. Egyrészt a hollandok eddigi csoportmeccsein elég meggyőző játékkal intézték el a regnáló világbajnok olasz, és az ezüstérmes francia csapatot. Tehát mondhatnám, hogy tuti 1-es a mérkőzés. Ugyan akkor az EB selejtezősorozatban, keleti szomszédunk idegenben 0-0-t játszott a hollandokkal, otthon pedig nyert 1-0-ra, így mégis csak 2-est kellene tippelnem. Aztán elolvastam Maldini fenyegetését, miszerint “ha Hollandia szándékosan vereséget szenved kedd este Romániától, akkor Marco van Basten sohasem fog munkát kapni egyetlen olasz csapatnál sem”, sőt egyenest Magyarországra száműzik, ahol a Vecsés kispadját kell elfoglalnia. Ezt meg ugye egyetlen épeszű holland edző sem akarhatja, úgy hogy mégis csak 1-es tippem. Bár a Tippmixet megnézve, a holland-román derbire a legkisebb oddsot a románok győzelmére adják, tehát ők az esélyesek, így 2-es! Bár ezek a tippek általában nem jönnek be, úgy hogy mégis csak 1-es.


- Rajtunk nem juttok keresztül!

Mire a morfondírozással végzek, már kezdődik is a mérkőzés, méghozzá a 2-es szám jegyében. A román gárdából két alapember hiányzik, a középhátvéd Dorin Goian eltiltás, a védekező középpályás Mirel Radoi pedig sérülés miatt nem játszhat. A hollandoknál pedig csak két játékos maradt az eddigi kezdőcsapatból. Elég unalmas első félidőt produkálnak a csapatok. Bár szépen gurigázik a holland fakó, de valahogy mindig mellé gurítanak. A románok a pályáról nézik a meccset...

A második félidőben aztán a van Basten fiúk egy sebességi fokozattal magasabbra kapcsolnak, és meg is szerezik a vezetést a Batiz András képű Huntelaar góljával.


- Előre vádoltak minket bundával. És pont az olaszok!

Jellemző az összecsapásra, hogy a román csapat az első szögletét a 85. percben rúghatja. Ez a riporternek sem tetszik. Meg is jegyzi, hogy: “Ez a roman csapat szenved”, illetve: “Ez a mérkőzés is egy érdekes jelenség, a katasztrófa kategóriájába tartozik”.


- Van Persie, van gól!

Aztán a 87. percében villant egyet a majdnem mosópornevű van Persie, és egy szép találattal hazaküldte a románokat az EB-ről. Némi túlzással azt is írhatnám, hogy a tartalékosan felálló holland “B” csapat félgőzzel játszva hozta a kötelezőt. A riporter van Bastent győztes hadvezérhez hasonlította. Azért zárójelben megjegyezném, nem biztos, hogy Hannibal a “B” seregével is át tudott volna kelni az Alpokon...


- Itt is voltunk!

A halálcsoportból tehát a francia-roman páros utazhat haza. (Az első mérkőzésük után meg is érdemelték...) A francia szövetségi kapitány, Raymond Domenech pedig a repülőtérre menet már nyugodtan felhívhatja román kollégáját, Piturca-t, és felteheti neki a Pom-Pom meséiből már jól ismert kérdést: “Szia Picur! Megvárhatlak?”
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/24  •  XI. 17. – XI. 30.
HÓCIPŐ-FILM: MEGFXJTUK
AVAGY MIT FŐZÖTT KI LÉVAI ANIKÓ A BOSZORKÁNYKONYHÁJÁBAN? • LÉVAI ANIKÓ SZEREPÉBEN: LÉVAI ANIKÓ!
Para-Kovács Imre a Fidesz-kongresszuson tapasztaltakról, avagy a munkaalapú társadalomról, a Caliber RM 019 Tourbillon Celtic Knot óráról és a vidék megtartó erejéről Farkasházy Tivadar kísérletet tesz a paripahaciendás tüntetésszámláló megfejtésére Bartus László: Viktor, Lőrinc és a nőügyek Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy miért nem szerepel Márki-Zay az ElkXrtukban, mikor ő patkolta a kardlapozós lovakat Verebes István: Ugyan kérem, hol vagyunk már attól, hogy felháborodjunk? Dési János: Előbb olvass, utána kukázz, fordítva baj lehet belőle Avar János szerint jó dolog, ha egy ország kultúrpolitikai kulcsposztján olyasvalaki ül, aki a kultúránál csak annak művelőit utálja jobban Trunkó Barnabás megfejtette, csak úgy jöhetett ki 30 millióból a Fidesz frakcióülése, ha megint Németh Szilárd főzött A Heti Kamu megtudta, az Alkotmánybíróság szerint lehet népszavazást tartani Demeter Szilárd agyátalakító műtétjéről A háttérhatalom előretolt bástyái: Para a Népszava hétköznapilapnál Az Orbán-rendszer legnagyobb hazugságai – XXII. rész: Na, heló krumplik, avagy az ezermilliárdos nyugdíjcsökkentés
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.