Az oroszok már megint a spájzban vannak (Oroszország - Svédország 2:0)

Farkasházy Tivadar
2008. 06. 19.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

Szóval egy újabb orosz-svéd háború. Volt egy pár, például amikor 1709-ben XII. Károly a poltavai csatában - Mazeppa hetman segítsége ellenére - kikapott Nagy Pétertől, s a török portára menekült, potom öt évig élvezte a vendégszeretetüket, a végén már nem is kérdezték, akar e még maradni, szóval úgy kellett elszöknie. Csak azért említem, mert pár nap alatt lovagolt haza onnan, a Váci utca érintésével, ennek emléktáblája ma is látható az Irányi utca sarkán. A többi csatát most hagynám, annál is inkább, mert mi főleg a hoki csatáikra emlékezünk.


- Mit csináljak? Fáj a térdem, lábbal most nem megy!

Most viszont az EB egyik legnagyobb csatáját élvezhettük végig, a Puskásban többször láthattuk, mennyivel gyorsabbak nálunk a svédek, erről a görögöknek is friss emlékeik vannak, de az oroszokhoz képest mintha ólomlábakon mozogtak volna, az eddig fantasztikus Ibrahimovicsot észre se lehetett venni, tegnap Henryt se nagyon, de ő legalább lőtt egy nagyszerű öngólt, hasonlóan finom bokamozdulattal, mint előtte a hollandoknak. Larssontól is csak egy kapufára telt, de még abból is többet rúgtak az oroszok, lassan meg kell tanulni a nevüket, góljaikat ugyanolyan fantasztikus összjáték előzi meg, mint a Zenitét, hja, négyen is itt vannak közülük. E téren magasan a legjobbak, egyszerűen oda rúgják, ahová a partnernek érkeznie kell, s a legtöbbször be is fut oda egy piros.


- Na jó, ha annyira akaraod, egy kapufát rúghatsz majd!

Ha a háromkoronások egy hatost kapnak, akkor se szólhatnának egy szót sem, nem is tudtak volna, mert nekik nem kellett nyolc évig oroszul tanulniuk. Ezért ritka, hogy nálunk valaki az oroszoknak szurkoljon, de ezeknek a fiúknak lehet, magyoroszul még csak megy a nevük: Biljaletgyinov, Zirjanov, Pavljucsenko, de angolul így írják: Bilyaletdinov, Zyryanov, Pavlyuchenko. Arsavint és Zsirkovot jegyeztem meg a leggyorsabban és érthetően Büsztrovot, bár ő csak két percet játszott.


- Gurrá!

Suttyomban átkapcsolok a kettesre, e meccs iramához képest mintha a REAC játszana a Paks ellen, Nikopolidisz egy ötvenméteres spanyol lövés miatt most esik a kapufának, szólni kéne már a görög nyugdíjintézetnek, hogy rég megvan a jogosultsága, ne hagyják tovább szenvedni a kapuban, hisz bármikor eltalálhatja egy lövés, mint az én kezemet. Ha elárulhatok egy műhelytitkot, két hete Benedek fiam írja a nagybetűket helyettem, mert nekem csak nemecsek módra megy.


- Mi van itt? Feje tetejére állt a világ?

Szóval ez egy remek csapat, micsoda négyes jött össze ezen az ágon! De miért simfelték napokig kollégáim az olaszokat és a franciákat? Három nagycsapat közül az egyiknek ki kellett esnie. S ha Mutu is betalál 11 méterről, kettő is mehetett volna haza, nem csodálnám, ha a román ismét kokózni kezdene.


- Először jutottunk tovább, amióta nem vagyunk szovjetek!

Apropó, remélem, ezt az idős svéd csapatot nyugdíjazzák ottani kollégáink, mert nekünk még mindig túl jók.
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.