Görögtűzoltás (Görögország - Oroszország 0:1)

Buzsik Zsolt
2010. 06. 15.
Mottó: Valamikor ezt a játékot mi is játszottuk.

A négy évvel ezelőtti Eb-n a görögök csak az oroszoktól kaptak ki, a mostani tornán viszont mindkét csapat vereséggel köszönt be, tehát ott lóg a fejük felett Damoklesz kardja, ami azon a gordiuszi csomón függ, hogy az oroszoknak sikerül-e megtalálniuk a hellének Achilles-sarkát, vagy egy döntetlennel mindkét csapat pirruszi győzelmet arat. Az orosz-spanyol meccs előtt egyébként négy orosz lebukott, amint hamis jeggyel próbált bejutni a stadionba. A hamisítványok nagyon jók voltak. (A spanyolok is.) A négy szurkolót letartóztatták, de képes lesz-e feltartóztatni az orosz támadókat a görög falanx? Pavljucsenko például komoly gondot okozott már a spanyol védőknek is, nemkülönben Biljaletgyinov nevének kimondása a kommentátoroknak.

- Úgy látom, te se hallottál még az orosz balettről?

A meccs egész jó, bár a félidő derekán Somos Zoltán nehéz feladatra vállalkozik: próbálja felidézni, összefoglalni az addigi veszélyesebb mozzanatokat. És semmi nem jut eszébe. Pedig a görögök most nyitottabbak a támadásra, de a védelmük továbbra is jól zár. És az oroszok is meg-meglódulnak, tehát mindkét kapu közelében akadnak helyzetnek tűnő helyzetek.


- Hát a kapus hol maradt?

A kommentátortól azt is megtudhatjuk, hogy Szeitaridisz azért nem lehetett fodrász, mert apja, nagyapja, nagybátyja is futballista. Amíg ezen a sorstragédián merengek, azt veszem észre, hogy a görögök George Clooney-ja, azaz Nikopolidisz kapus, egy keresztbe ívelt labda csábításának engedve, elhagyja őrhelyét, Zirjanov pedig a kapu elé visszatérő labdát kapásból a hálóba passzolva beállítja a végeredményt.


- Hurrá, betaláltam az üres kapuba!

Ezt akkor persze még nem tudom, ezért a második 45 percet is végignézem, és nem bánom meg: jó iram, helyzetek itt is, ott is.

Habár én még nem vettem észre, de úgy hírlik, a holland mester Guus Hiddink bármikor képes meglepő húzásokra. Rossz nyelvek szerint ezek a húzások nem mindig jönnek be, jobb nyelvek viszont Midasz királyhoz hasonlítják: nem mintha Hiddinket is az éhen halás veszélye fenyegetné, hanem azért, mert azt beszélik róla, amihez hozzányúl, az arannyá változik. Ki tudja, talán most beérné az ezüsttel is.


- Hát, most inkább Harakiriklész!
HÓCIPŐ AZ ÚJSÁGOSNÁL
2021/25  •  XII. 1. – XII. 14.
ADVENTI AJÁNLAT: PARA, VÁNCSA, SMUZEWITZ... Váncsa István: akarja-e a migráns Afganisztánhoz csatolni Csongrád-Csanádot, Bács-Kiskunt vagy Baranyát? Para-Kovács Imre a Honvéd Kórház három objektumának 24 oltópontján oltakozott, hogy regisztrálatlanul beoltódjon MEGFXJTUK 2.: Lévai Anikó szerepében még mindig Lévai Anikó! Farkasházy Tivadarnak II. Lajos ugrott be Gulyásról, biztos ő is azt gondolta a mohácsi csata után a Csele-pataknál, hogy a legpesszimistábbnál is pesszimistább forgatókönyv jött be Smuzewitz Ilona kiakadt, hogy Amerika szankciókat vetne ki a korrupt magyar politikus emberekre, holott még tárgyalni sem hajlandók róla, hogy mekkora mértékű lopás lenne számukra elfogadható Verebes István a még meg nem zavart elméjű olvasók ép eszéről Dési János szerint ideje volna, hogy Mészáros könyvtárat is alapítson, mindkét gyerekkori színezőjét felajánlva hozzá Avar János szerint más diktátorok válsághelyzeteket használtak ki, a miénk maga teremti ezeket A Heti Kamu megtudta, Kósa Lajost a folyamatos kibeszélései miatt arra ítélte a Fidesz-frakció, hogy vegye feleségül a csengeri örökösnőt
HANGOS HÓCIPŐMűsoraink 2019 szeptemberének végén, az angyalföldi Radnóti Miklós Művelődési Központban hangzottak el élőben.

Közreműködnek: Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Kern András, Hajós András, Havas Henrik, Kéri László, Nádas György, Varga Ferenc József, Para-Kovács Imre, Selmeczi Tibor és Farkasházy Tivadar.
GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT Képaláírásaink a képzelet szüleményei, nem a rajtuk szereplők mondták. • A Hócipő hírei álhírek. • A Képzelt riportok álinterjúk, nem az azokban nevesített személyek szólalnak meg bennük. • Legyen résen: oldalunkon a valódiak mellett alkalmanként álhirdetések is előfordulnak • A Föld gömbölyű.