Olcsó és jó

Ürmös Zsolt és Varga Ferenc József
2013. 06. 12. · Hócipő 2013/12
Már a zelmúltnyolcév alatt be lettünk oltva polgárikörileg és vezérileg: „vegyünk magyart, védjük a magyart”. Szükség is volt erre, mert a zelmúltnyolcév alatti felelőtlen politizálás teljesen kiszolgáltatta a magyar gazdaságot, a piacot a külföldi érdekeknek, és mindenki chilei cseresznyét, görög epret, Sznik kerszt, Milkát, és egyéb, az idegenek és a multicégek zsebét gyarapító termékeket vásárolt. Amióta felelős vezetés áll hazánk élén, végre mi magunk, vásárlók is érdekeltek lettünk a magyar áruk megvásárlásában, napról napra érezhető a hazai minőség iránti kereslet rohamos növekedése, míg a Meki kong az ürességtől, a cseh és német söröket már minden élelmiszerüzletben levették a polcokról, és a kínai ruhákat, cipőket sem veszi senki, a vietnamiak elkezdtek pakolni, mennek haza. Végre megengedhetjük magunknak, hogy minőségi árut vegyünk, mert megszűntették ellenünk a túlzottdeficiteljárást, jól teljesít a gazdaságunk, havi jövedelmünk vásárlóértéke meg heti két autóra is elég. De szigorúan csak magyar márkájúra és gyártásúra! Nincs? Dehogy nincs! Majd lesz!Séta a magyar vevővel egy közértben

HÓCIPŐ: Jó napot, uram, látom, vásárolgat.

BÉLA: Igen.

HÓCIPŐ: Mi a fontosabb? Hogy olcsó legyen, vagy hogy jó?

BÉLA: Hát a legfontosabb, hogy magyar termék legyen.

HÓCIPŐ: Akkor is, ha drágább?

BÉLA: Nem drágább. Többnyire sokkal olcsóbb. Itt van például az üdítő. Én a cébéjás kólát meg a Trombi Oranzsot veszem, mert azok olcsóbbak, és nincs bennük semmiféle gusztustalan vegyszer.

HÓCIPŐ: Megnézhetem? Aszongya... szén-dioxid, savanyúságot szabályozó anyagok, édesítőszerek: nátrium-ciklamát, aszpartám, tartósítószer (E 211), Fenil-alanin-forrás. Ugyanez van a kokakólában is, nem?

BÉLA: Az nem magyar.

HÓCIPŐ: Itt gyártják nálunk. Orbán Viktor avatta fel a palackozót Dunaharasztiban!

BÉLA: Jaaa... de drágább. Az igazi magyar mindig olcsóbb. Nézze meg például a gyümölcsöket. Banán kilója 350 Ft, eper 300 Ft. Na most akkor?

HÓCIPŐ: „Na most akkor” tessék megnézni, hogy ez görög eper, míg egy rekesszel arrébb a magyar már 980 Ft kilója.

BÉLA: Mégse banán!

HÓCIPŐ: Mi a baj a banánnal?

BÉLA: Tele van cukorral, hizlal.

HÓCIPŐ: Állítólag az eper is.

BÉLA: De nem a magyar! Vagy ott az alma: spanyol - 300 Ft kilója, magyar jonagold 500.HÓCIPŐ: Ön szerint ez olcsóbb?

BÉLA: Igen, mert a pénz itthon marad, a termelő kap belőle, a magyar termék egészségesebb, és mindenki jól jár. Bemondták az emegyen a híradóban.

HÓCIPŐ: Ez így lenne rendjén, de ezt az almát éppúgy lefújták vegyszerekkel, a termelők meg sokszor egy kanyit sem kapnak.

BÉLA: Nem baj, akkor is Magyarországon marad a pénzünk!

HÓCIPŐ: Szép szatyra van! Ez is magyar?

BÉLA: Bizony! A magyar érdek mindenekelőtt!

HÓCIPŐ: Helyes... pont ilyen szatyrot láttam itt a vietnami boltban.

BÉLA: Biztos valakinek a kezében.

HÓCIPŐ: Igen, a boltoséban, épp adta el valakinek.

BÉLA: Lehet, de a vevő magyar volt!