Szalon-Magyarország

Megyesi Gusztáv
2012. 08. 29.
„Észre kell vennünk, hogy Magyarország világnemzet lett” - közölte az ATV tudósítása szerint Orbán Viktor egy szombati kőszegi közéleti rendezvényen, hozzátéve, „egy brosúrával lemaradtak a szocik. Ők a mostani államhatárok közé szorított Magyarországon vannak még mindig holott Magyarország megnőtt, mint tüdő a fazékból, hopp, kidagadt”. Túrós Vendel ínyesmesterrel beszélgettünk.

Hócipő: Milyen receptet tudna ezek után ajánlani?

Ínyesmester: A magyar konyha a máj és a pacal mellett leginkább a miniszterelnök által is említett belsőséget használja fel, akár savanyú levesként elkészítve, akár véres hurkába töltve. A legnépszerűbb étel azonban kétségkívül a Szalon-Magyarország zsemlyegombóccal.

Hócipő: Hozzávalók?

Ínyesmester: A hentesnél vásárolunk 1 kilogramm sertés-Magyarországot és sertésszívet vegyesen. Kell azután az abaléhez 4 személyre 1 közepes fej vöröshagyma négyrét behasítva, 1 kiskanál szemes fekete bors, 1 db babérlevél, 1-1,5 kiskanál só, 4 vékony szelet füstölt szalonna kakastaréjra bevagdosva, 3 db közepes nagyságú sárgarépa meghámozva, finomra reszelve, olaj, 1 kiskanál cukor,1 evőkanál liszt, őrölt fekete bors,1 közepes savanyú uborka,1 evőkanál mustár, egy evőkanál friss citromlé, 2 citromkarika, 2 dl tejföl.

Hócipő: Elkészítése?

Ínyesmester: Egy nagy fazékban föltesszük a megtisztított, vastag ereitől megszabadított Magyarországot és a szívet főni. Ne ijedjünk meg, Magyarország fel fog fúvódni, kidagad a fazékból, én emiatt néha megfordítom, hogy azért mindenhol rendesen átfőjön. A fűszeres lében megabált Magyaroszágot ezután óvatosan vágódeszkára szedjük, és vékony, apró szeletekre vágjuk a szívvel együtt. Egy serpenyőben süssük ki a szalonnaszeleteket és a visszamaradt forró zsírba tegyük bele a reszelt sárgarépát, pirítsuk, pároljuk kb. 15 percig, végül a lábosban, amiben Magyarországot készre főzzük, egy evőkanál olajon pirítsuk meg a cukrot, Ha megbarnult, öntsük hozzá a répát, egy evőkanál liszttel pirítsuk össze, majd öntsünk bele fél litert abalét. Amikor az állag megfelelő, tegyük a mártásba Magyarországot, és gyakori kevergetés mellett lassú tűzön sózás, borsozás mellett 20 percig főzzük. Végül adjuk hozzá Magyarországhoz a mustárt, a reszelt uborkát, a citromlét, forraljuk fel még egyszer, majd vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a tejfölt is, és csak ezután tegyük bele a két vékonyra szelt citromkarikát.

Hócipő: Végül zsemlegombóccal tálaljuk.

Ínyesmester: Úgy van. Még tartalmasabbá tehetjük azonban szalon-Magyarországunkat, ha tálalásnál egy-egy tükörtojást csúsztatunk a tetejére, amit a kisütött szalonnaszeletekkel koronázhatunk. Jó étvágyat kívánok mindenkinek.