Haverok, Buli, Nagyszínpad

Ürmös Zsolt
2011. 08. 10.
A mínusz 1. napi „Gesztivállal” idén is elkezdődött a legnagyobb hazai össz-zenei fesztivál a Hajógyári szigeten. A legjobban csengő név talán a tegnap színpadra lépő Prince volt. A Herceg, a Szimbólum, a Művész, akit egykor Prince-nek hívtak, és aki most már újra így hívatja magát. Találós kérdésünk: Ha a szervezők már 2001-ben meghívják, milyen néven lépett volna fel, és hol?

A szokásos balhék persze idén is menetrendszerűen megérkeztek. Januárban a főpolgármester még 2,5 milliárdos bérleti díjjal sokkolta a rendezőket, majd alsó hangon egy 150 milliós ajánlatra rábólintva távozott. De ezen ne is csodálkozzunk, hiszen a politika, pártállástól függetlenül szeret a sikeres dolgokhoz dörgölőzni, és addig örüljünk, amíg Selmeczi Gabriellát nem nevezik ki Sziget Fesztivál-védelmi biztosnak. A gyenge idegzetűeket már most figyelmeztetjük, hogy „I love Peace!” tetkós politikusok, és rövidnadrágos, makkos cipős képviselők felbukkanása erőteljesen valószínűsíthető, hiszen lesz parlamenti információs sátor is. Így talán még Schmitt Pál is tiszteletét teszi majd egy csocsózás erejéig.

Idén is lesznek újítások. Készpénz helyett például csak kártyával lehet fizetni, méghozzá fesztiválkártyával, szóval a káró bubit továbbra is csak Korda György fogadja majd el. Maradtak régi kedvenceim, az ott alvós és a hazamenős jegyek, mondjuk továbbra is kérdés, hogy tud egy jegy hazamenni. De idén már újításként mobiltelefonnal fizethető, másodperc alapú díjszámlázást is bevezettek a szervezők, tehát annyit fizetsz, amennyit bulizol. Ezt valószínűleg a fővárosi parkolási társaságoktól lesték el. Így ha valakinek esetleg lejár a telefon egyenlege, mert elalszik két pálesz és egy korsó sör között, majd kap a szemhéja alá egy piros mikuláscsomagot.

Szóval kezdődik a fesztivál, és a számok önmagukért beszélnek. Idén 60 helyszínen, napi 200-250 programja várja a „szigetelőket”, köztük az Open-Civil Színpadon, minden nap fél héttől a Hócipő Kabaré. Mi ott leszünk!