Lyukat vegyenek!

Megyesi Gusztáv
2003. 11. 26. · Hócipő 2003/24
Nem tudom, ki hogy van vele, de én már régóta tapasztalom, hogy a közkedvelt trappista sajtban egyre kevesebb a lyuk. Először arra gondoltam, hogy a környékünkön elszaporodtak a macskák, ezek ugyebár megeszik az egereket, így a sajtüzemben nincs senki, aki lyukakat fúrna a sajtba. Ez logikusnak tetsző magyarázat, és nehogy már valaki kiröhögjön érte: egy nemrég készült felmérés szerint Európában, Magyarországot is ideértve természettudományos ismeretek tekintetében csupa hülye él, az EU- tagországok és aspiránsok lakosainak negyven százalékának szent meggyőződése, hogy a Nap kering a Föld körül, nem pedig fordítva, dicsőségünkre legyen mondva, hogy mi azért jobban állunk, nálunk csak 38 százalék hiszi így.

Hanem sajtvonalon egy friss vizsgálat kiderítette, hogy országos problémáról van szó, ha úgy tetszik, vesztébe rohan a nemzet. Ugyanis a trappista sajtok 63 százaléka nem felel meg a követelményeknek, minden tizedik, boltba küldött sajtból hiányzik a lyuk. Kérdés: veszélyes-e a lyuk nélküli sajt a magyarság megmaradása szempontjából? Ebben az országban pártállástól és szimpátiától függetlenül mindenki azt mondja, hogy együnk több sajtot, mert az egészséges, mint általában a tejtermékek, a tévében időnként olyan beleéléssel és elánnal szólítanak fel sajtevésre és tejtermékfogyasztásra a szakemberek, hogy az ember azt gondolja, a legközelebbi fizetésnapon kocsmák helyett tejivók felé özönlik majd a kikapcsolódni vágyó lakosság. Most meg kiderül, nemhogy az európai átlagnál jóval kevesebb sajtot fogyasztunk, úgy nagyjából évi nyolc kilogrammot, de abban sincs köszönet.

A probléma azonban összetettebb. Én általában reggelizés közben mindenféle irományt kiterítek magam elé az asztalon, és igen helytelen módon evés közben olvasok. Nyilván a véletlennek köszönhető, hogy épp azon a napon, amikor a reggeli Híradóban bemondták a sajtvizsgálati eredményeket, az asztalomon két tudományos cikk feküdt, mindkettőt ugyanazon órában nyomtattam ki az internetről.

Az egyik határozottan állást foglalt a sajtfogyasztás mellett, mondván, nemcsak hogy egészséges, de nélkülözhetetlen is az élethez. Nagy mennyiségben tartalmaz zsírokat, ásványi anyagokat, fehérjetartalma 3-10-szerese a tejének, amelyből a sajtérlelés során még igen nagy számú és mennyiségű egészségvédő, úgynevezett bioaktív fehérje hatóanyag keletkezik. A tejzsír amúgy is a legértékesebb zsiradék, azon túl, hogy könnyen emészthető, kiválóan alkalmas gyomor- és bélbetegségek, a vese- és májpanaszok orvoslására, a jó közérzetről nem is szólva, a magas A-, D-, B1-, B2-, B12-vitaminokat, a kalciumot, foszfort nem is említve.

Az ilyen szakcikk persze hogy föllelkesíti az embert, s ha kifogástalan modora nem tiltaná, legszívesebben egészben kapná be a félkilós trappistát, a gyereknek mindenesetre fél darab Mackó sajtot töm a szájába, addig is hallgat.

Aztán kezébe kerül egy másik, ha lehet, még inkább szakcikk, bizonyos dr. E. G. White írta az Amerikai Orvosi Társaság lapjában, már a szlogenje is bizalomgerjesztő: "Sajtot soha ne vigyünk a gyomrunkba!" Nem akarom én a sajtlobbi haragját a fejemre zúdítani, ezért csak annyit jegyzek meg, hogy a sajtevés: fél halál. Már az érlelés során a tej kalciumtartalma a harmadára csökken, a vitaminok nyolcvan százaléka megsemmisül, sőt az érlelés során ammónia képződik, ami "szellemi fáradtságot, koncentrációs zavarokat és migrénes panaszokat okoz", sőt az Amerikai Orvosi Társaság egy másik közleménye szerint "a sajtevés gyengíti az értelmet", a magas vérnyomásról, a köszvényről, a gyomor- és bélhurutról nem is szólva, "a sajt gyakorlatilag rohasztott tej", amit ha már tartunk otthon, a gyerektől gondosan zárjunk el.

Na most, és ez az, ami engem igazán megrémiszt, Magyarországon ebből a sajtból lopják ki a lyukat. Azt a lyukat, ami a természeténél fogva ugyebár az űrt, a nem létezőt testesíti meg, sőt, ő maga az, ennélfogva ha a sajt akár a fél egészség, akár a fél halál, ő (a lyuk) akkor is semmi, nem oszt és nem szoroz, értéke, ha van is, legfeljebb esztétikai, de önmagában az se értelmezhető, azaz különválasztani a sajttól, hazavinni, otthon tárolni, a falra akasztani, netán dicsekedni, eladni, üzletelni vele, maga az abszurdum.

Mégis ellopták, megfújták, lenyúlták, eltulajdonították, elsikkasztották, elorozták, elemelték, elcsórták, elcsaklizták, s nem volnék meglepve, ha a jövő héten tényfeltáró cikkek kiderítenék: valakik kurvára meggazdagodtak rajta.