Neccketrec 39.0

Murányi Marcell
2004. 03. 03. · Hócipő 2004/05
Ha sikerült megcsinálnod a magad kis html-fájlját, akkor következik a dolog nehezebb része. Majdnem olyan nehéz, mint amikor az Operabálon elkobozzák a mobilokat a híres emberektől, vagy mondjuk, mint egy haknizó politológus meg akarja magyarázni, mit mondott Orbán, és mit akart Medgyessy, vagy még egy utolsó példa: mint amikor nem tudod, hogy a Megasztárt vagy a ValóVilágot akarod-e megnézni.

Ahhoz, hogy a te kis html-fájlodat fel tudd tenni a hálóra, kell tárhely, szerver, azaz egy számítógép, amin ez a fájl megtalálható, kell egy cím, aminek alapján azonosítani lehet.

Tudom, ez egy nehéz probléma, izzadós tenyerű üzletkötőket látsz magad előtt, bevásárlóközpontból áron alul beszerzett ing-nyakkendőben, akiknek sok pénzt kell fizetned, egy átláthatatlan, orwelli irodát, ahol csak veled nem törődik a kutya sem, meg hihetetlen mennyiségű pénzt, amit éppen te dobsz ki erre a marhaságra az ablakon.

Szerencsére ennél könnyebb a helyzeted.

Vannak olyan cégek, amelyek ingyen tárhelyet biztosítanak bárkinek - ehhez csak el kell viselned néhány reklám jelenlétét -, a tárhelyhez pedig egy egyszerű kezelőprogramot, amivel a html-fájlodat és a képeket fel tudod tölteni - hiszen nemcsak letöltés létezik... - meg is tudod nézni, mit tettél, még mielőtt a mágikus enter gomb megnyomásával visszavonhatatlanul megjelenne az oldalad a hálón.

Menjünk tovább.
Kipróbáltam a www.extra.hu-t. Ne ijedj meg, ha beírod ezt a címet a böngésződbe, akkor a www.stop.hu/extra cím jelenik meg a keresőd ablakában. Itt húsz megabájt tárhelyet kapsz, ami elég arra, hogy közzétedd azt a drámát, amit Széchenyiről írtál, pedig Kossuthról akartál, ráadásul könnyen be tudsz jelentkezni. Akár a szokásos Frank N. Stein álnevet is használhatod a regisztrációnál, de mindenképpen kell egy tuti e-mail cím, ahová a jelszavadat elküldik. Miután ezzel megvagy, be tudsz hatolni a honlapfeltöltés rémületes barlangjába.

Mi lesz veled? - teheted fel a kérdést. Á, semmi különös, el fogsz veszni a bonyolult, kézzel begépelendő parancssorok között, becsönget a szomszéd, hogy te küldted a MyDoom vírust a világra, esetleg a kedvesed megkérdezi, hogy sört iszol, vagy meccset nézel.

Ne add fel.
Először kattints a Fájlfeltöltés gombra a képernyőn, s akkor - hasonlóképpen, mint ahogy az e-mailhez csatolsz valamit -, a saját gépedről kiválaszthatod, és felküldheted a kis html-fájlodat. Persze azokat a képeket, amiket elhelyeztél az oldaladban, szintén fel kell töltened. Miért? A html-fájlod csak a képek nevét vagy rájuk való hivatkozást tartalmazza. Ha nem küldöd fel a képeket a szerverre, akkor csak a fehér alapon piros kereszt jelenik meg helyettük. Ez egyébként akkor baromi nagy cumi, ha, mondjuk húsz képet akarsz belerakni az oldaladba...

Ha a fájlfeltöltéssel végeztél, akkor a Szerkesztés lehetőségre kattintva belepiszkálhatsz a html-fájlba - nem biztos, hogy érdemes -, és megnézheted az oldaladat, hogyan néz ki.

Ha ezzel is megvagy, akkor nincs más hátra, ments, lépj ki, majd írd be a címedet a böngésződbe, és nézd meg, mit csináltál. Ezek után már csak néhány ismerősödnek kell elküldeni a web-címedet - már ugye, ha nem ciki.



Elektrosokk
Sül a kolbász

Hihetetlen, mire képes az emberi elme,
íme, a kolbász villamosmérnök módra...





Digitális brutál
Ha unod a banánt

http://www.neiu.edu/~ghsingle/whappen.htm
Ez a cica azért kapott lime-ból készült sisakot, mert...
A magyarázat a fenti címen található.