Show ném gorcsicával

Trunkó Barnabás
2010. 08. 25. · Hócipő 2010/17
Az élet a legjobb forgatókönyvíró! Ezt az immár frázissá csépelt mondatot minden igényesebb szerkesztő azonnal kihúzná a kéziratból, ha nem tudná, hogy Moszkva és Washington éppen a Salt ügynök bemutatójának idején cserélt ki néhány kémet, a CIA-ra nézve eléggé megalázó átváltási árfolyamon. Az élet most is bebizonyította, hogy tényleg jobb forgatókönyvíró, mint a Salt ügynök szerzői.

Oroszország azonban ünnepelt, hiszen a film bemutatóját a moszkvaiak a hollywoodival egy időben láthatták; később már úgysem láttak semmit a füst miatt, pedig az erdőtüzek oltásában maga Putyin is részt vett, másodpilóta minőségben. (A magyar miniszterelnök aligha elégedne meg a másodpilóta státuszával.)

Az oroszországi premieren megjelent Angelina Jolie is, aki szexi tűzpiros ruhájával és tetkóival elbűvölte a moszkvicsokat. A tetoválószalonok rendkívüli forgalmat bonyolítottak azokban a napokban: minden orosz csaj olyat akart, mint amilyen Jolie-nak van. Azóta sok moszkvai srác érezheti magát Brad Pittnek.

A film valójában arról szól, hogy nemcsak a muszkáknak vannak a napi hírekből ismert dögös kémnőik (Anna Fermanova, vagy Anna Chapman, alias Kuscsenko); ha kell, az amcsik is be tudnak dobni egy bomba nőt.


- Majd azt fogják írni, hogy fegyvernek látszó tárgy!

Ez a mozi is túszcserével kezdődik, de még az általános cserearányromlás előtt, mert itt Angelinát egy darab, adóellenőr kinézetű észak-koreaira cserélik. A phenjaniak egyébként nagyon megverték Jolie-t, de ö nem árulta el nekik, hogy vajon amerikai ügynök-e? Ezt egyébként nekem sem sikerült megtudnom a tényleges testi kapcsolat nélküli, multiplexben eltöltött másfél óra alatt.

Mindenesetre a kiszabadított Angelina (Salt ügynök) a CIA-nál dolgozik jó állásban, úgy látszik, megúszta a legutóbbi kormányváltással együtt járó nemzetbiztonsági tisztogatást. De egy szép napon a CIA központjában - még az ügyfélfogadási idő alatt - megjelenik Orlov, az orosz szuperkém-főnök, és lakossági bejelentést tesz arról, hogy Angelina valójában orosz kém. Orlovot a magyar közönség egykori kedvence, Daniel Olbrychski alakítja, aki még mindig olyan szöszi, mint a 40 évvel ezelőtti Wajda- és Jancsó-filmekben. Angelina persze kikéri magának a gyanúsítgatást, de biztonság kedvéért elkezd menekülni, mert a menekülés remek hollywoodi patent. Meg persze azért is menekül, mert a kollégái azonnal le akarják őt lőni, ami egyébként nem langley-i, hanem tipikusan lubjankai tempó.

Innentől aztán nagy szarban van a rendező, mert a műtermi szélgép valószínűleg elvitte a forgatókönyv jó néhány oldalát, amiből párat talán megtaláltak, de ötletszerű helyre rakták vissza. Meg a szivarhamu is ráhullhatott a könyvre, mert jelentős lyukak vannak rajta.

Így aztán Phillip Noyce rendező úgy döntött, hogy hagyja a fenébe a forgatókönyvet, hiszen ott van neki Angelina Jolie, meg a saját akciófilmes rutinja, és ebből kerekített egy mozgalmas, látványos mozit.

A napokban kiderült, hogy a Rubik-kockának mindössze 43 trillió alapállása van, de ezek maximum húsz tekeréssel kirakhatók. Egy hollywoodi kémfilmben nincs ilyen sok alapállás, mert a muszkák vagy a világot akarják felrobbantani (ehhez egy digitális visszaszámláló szükséges, ami a 00:00:02 másodpercnél áll le!), vagy az ancien régim-et kívánják visszaállítani, vagy az elnököt levadászni. A történet szempontjából általában közömbös, hogy az amerikai vagy az orosz elnököt. De mindezt a CIA látványosan megakadályozza, főleg olyankor, amikor a titkosszolgálatoknak némi költségvetési többletforrásra van szükségük.

Ezenkívül a filmből a néző azt is megtudhatja, hogy a pók állítólag nem rovar, egy meseszép szibériai kolostorban az oroszok kémgyerekeket tenyésztenek, a liftaknában a gravitáció törvényei csak korlátozott mértékben érvényesülnek, irodabútorból is lehet mozsárágyút készíteni, az amerikai president egy beszari alak, viszont az orosz államfő minimum kétéltű, és nagyon hasonlít a mérgezés utáni ukrán Juscsenkóra.


- Schmitt Pali motorjára is licitáltam!

Ez a mozi azonban főleg egy hatgyermekes családanyáról, Mrs. Pittről szól, aki állítólag a férje elől szipkázta el ezt a szerepet. És Angelinánál nem lehet mellényúlni, már csak azért sem, mert a Salt ügynökben egyetlen erotikus jelenet sincs, kivéve talán azt a részt, amikor Angelina Jolie az emblematikusan vastag ajkaival felhajt egy pohár vodkát. Gondolom: szto grammot.

Az élet meg rendületlenül írja a jobbnál jobb forgatókönyveket, most például a szerencsétlen Igor Szutyaginról, akit a legutóbbi kémcsere kapcsán adtak ki az oroszok, de senki sem vállalja, hogy neki kémkedett volna. Igor most egyetlen penny nélkül ül a londoni szállodaszobájában, és visszavágyik a szibériai börtönébe, ahol eddig 11 évet töltött. Egy Kafka-Bacsó páros tollára kívánkozó sztori!

Nyilván úgy kezdődne, hogy: - doktor Kotász…!