Sziget ajánló - szombat

Hócipő online
2010. 08. 14.
Szombaton egyszerre három nevettető is a Civil Open Színpadára lép 19:00-tól. Varga Ferenc József, Ürmös Zsolt és Éles István fogja megdolgoztatni a látogatók rekeszizmát. Aztán az eső sem tántoríthat el, hogy eljussunk a Hollywoodoo, Iron Maiden és az Infected Mushroom koncertjeire.

Mi, (a Hócipő.hu kis csapata) pedig utánuk ide megyünk még:

HOLLYWOODO
(MR2 Színpad, 16:00)
Idén eddig kicsit hanyagoltam a magyar zenekarokat, de most pótolom ezt a hiányosságomat. És ha már így belevágok, akkor mi mást ajánlhatnék, ha nem egy tipikus fesztiválzenekart. A Hollywoodoo mindig is híres volt a remek hangulatú koncertjeikről, de az utóbbi években majdhogynem tökélyre fejlesztették az élő fellépéseik színvonalát. Tökéletes felvezetője lehet tehát egy ütős szombat estének a Hollywoodoo koncertje. Csak azt sajnálom egy kicsit, hogy matiné időpontban, délután négykor kezdődik, de ez legyen a legnagyobb egy rajongónak.
(Balázs)IRON MAIDEN
(Nagyszínpad, 21:00)
Milyen ajánlót lehet írni egy olyan zenekarról, ami már akkor a színpadon nyomta, amikor jelen cikk írója még csak pelenkába(n)? Mindenesetre a sok kiöregedett, már csak a megélhetéséért nosztalgiaturnézó rock-nagyágyú között üdítő kivétel a teljes erejében tündöklő Maiden. Ritka adottság, hogy a metálzenekaroknál megszokottnál némileg több dallam szorult beléjük, így és Elton John vagy Paul Anka rajongói számára sem jelentenek torkon át visszakívánkozó förtelmet. Mivel azonban az első percüktől fogva ilyenek - és a hetvenes években még nem a mai korízléshez mérték őket - méltatlan, amikor sokan az undorodott mainstream-hez sorolják őket. Hozzájuk igazodott a világ, mit tehetnek róla?

Sosem voltam nagy rajongójuk (egyedül az én hibám, egyszerűen kimaradtak), ám semmi pénzért nem hagynám ki a koncertjüket, ugyanis a tegnapi Paradise Lost-hoz hasonlóan ők is azon kevesek egyike, akik napokra fel tudják tölteni az embert energiával. A lemezeikkel pedig évekre, és ha így folytatják, akár emberöltőt is írhatok majd talán egyszer.

Nem baj, ha a zene egyszerű: téma, refrén, téma, refrén, téma, refrén, szóló, téma, refrén - hiszen a természet is egyszerűségre törekszik (legalábbis kicsiben, és talán ez a megfelelő viszonyítási alap). Nekik is volt egy mélypontjuk, hiszen nem lehet évtizedekig ugyanazokat az arcokat bámulni, velük dolgozni, bulizni, turnézni komolyabb konfliktusok nélkül, ám az énekes Dickinson kiválása, majd visszatérése közti kínlódás jó tett neki. Amíg sokan csak pénzt keresni állnak össze, ők feltöltődtek, jobbak, mint valaha. Egy dolog változott, eltűnt az énekes lobonca - ez maximum a tiniknek hozott azonnal látható eltérést - de talán azt is jelzi, hogy a jelenük már nem a klisévé vált külsőségekről szól, hanem komolyság van kérem szépen, munka, meg koncentráltság. Már csak ezért is jól fogunk szórakozni. (Bence)INFECTED MUSHROOM
(Party Arena, 01:00)
Rendhagyó koncertajánló következik. Nem nagyon fordult még elő, hogy rovatunkban kizárólag tuc-tuc zenét játszó zeneakart ajánlottunk volna. Merthogy a goa nevű muzsikát jó szándékkal sem lehet populárisnak, bárki által befogadhatónak nevezni. Jó magam sem vagyok oda ezért a stílusért, amit viszont ezek az izraeli srácok csinálnak, az elképesztő. Mert kinek jutott volna eszébe, hogy az alapjaiban véve ilyen-olyan számítógépes hangeffektek mellé kőkemény gitártémákat játszanak fel, és mellé néha rappes, néha metálos hangon énekeljen? Nem sokaknak. És számomra ezért különleges és kihagyhatatlan ez a koncert. Lelkesedésem sajnos kicsit alábbhagy, mikor látom, hogy a Party Arénában lesz a fellépés. Az elképesztő meleg és embertömeg mellett, nyilván a színpad sem alkalmas, hogy a teljes formáció ott legyen. Jó lett volna látni és hallani, ahogy élőben szól a gitár. A fergeteges hangulat majd kárpótol érte. (Balázs)