A mi Kissingerünk

Bartus László
2024. 01. 03. · Hócipő 2024/01
Henry Kissinger 100 éves korában irigységbe halt bele, amikor megtudta, hogy Szijjártó Péter egy kis ország külügyminisztereként tavaly egy év alatt 273 ezer mérföldet repült, idén annál is többet. Miközben neki amerikai külügyminiszterként három év alatt sikerült 650 ezer mérföldet repülnie 1973 és 1976 között, amelyben benne volt a szovjetekkel vívott hidegháború, a vietnami háború és a jom kippuri háború. Tel Aviv, Kairó és Damaszkusz között ingázott, amivel két tűzszünetet sikerült elérnie Egyiptom és Izrael között, közben válaszolt Kuba angolai inváziójára, s kezelte a polgárháborút. Majd megszüntette a fehér kisebbségi uralmat Rhodesiában, katonai puccsot szervezett Chilében, hogy jelentősebb háborús bűneit ne is említsük.

Ezzel szemben Szijjártó beszervezte a béketáborba Trinidad és Tobago egyik ENSZ-diplomatáját, Kuvaitot és Ugandát, akik nagy hatással vannak a harcoló felekre. Elintézte, hogy Afrika egy emberként áll a béke mellett, aminek bizonyítéka, hogy húsz ugandai diák tanulhat Budapesten.

Guatemalában erősítette a családi értékeket, Ecuadorban kétoldalú védelmi- és szénhidrogénipari megállapodást írt alá, hogy megakadályozzák a világ különböző pontjain fegyveres konfliktusok kirobbanását.

Kissinger ebbe majdnem beleőrült, sehogy sem tudta kitalálni, ezt milyen ravasz logika alapján sütötték ki. Ráadásul, az ecuadori külügyminiszter-helyettes Szijjártót összetévesztette valakivel, mert azzal dicsekedett, hogy Latin-Amerikában országa volt az első, amely elítélte az ukrajnai orosz inváziót. Még szerencse, hogy Lavrov nem hallotta, és nem robbant fel Szijjártó repülője, mint Prigozsin gépe.

Szijjártó értelmetlenné tette a magyar űrprogramot, feleslegessé az űrhajósképzést, mert űrhajó nélkül tette meg egy év alatt a Föld és a Hold közötti távolságot, ami kis lépés egy magyar külügyminiszternek, de hatalmas ugrás az emberiségnek. Szijjártó szeptemberig már 23 napot töltött a levegőben, ami egyharmada annak, amennyit Szolovjov és Budarin orosz űrhajósok töltöttek a Mir (Béke) űrállomáson. Mindez alig másfél-kétmilliárd forintjába került az adófizetőknek, pedig csak a honvédség gépeit használta, köztük egy 144 személyest. Nem is csoda, hogy nehezen követhető a programja, néha egyszerre két gépet kirendelnek, s elvileg mindkettőre fel kellene szállnia. Tulajdonképpen csak azért száll le, mert a honvédségnek nincs a levegőben tankolásra alkalmas gépe, amelynek pótlása már nem tűr halasztást.

Ebből is látható, a külügy sikerágazat, ha olimpiai számot lehetne csinálni belőle, egy aranyérem már biztos. Ennyi repüléssel már kitörhetett volna a világbéke vagy a világháború. Nem véletlenül veszik meg a repülőteret.

Kissinger attól kikészült, hogy a diplomáciát és a külkereskedelmet egy kézbe tették, ami elavulttá tette a világ összes diplomata tankönyvét, ami tiltja ennek még a gondolatát is. A diplomata és az üzletember két különböző karakter és szakma, de nem Magyarországon, ahol se nem diplomata, se nem üzletember tölti be együtt a két posztot. Mégsincs a földön egyetlen ország, beleértve Kínát is, amelynek annyi kínai lélegeztetőgépe lenne, mint a magyar külügynek, amelyek különlegessége az, hogy egyik sem működik, viszont tízszeres áron vették, ami nem mindegy. Minden kínai kereskedő magyarul tanul köszönni, mert elterjedt, hogy Mr. Szijjártóval öröm üzletet kötni. A megszűnni akaró kínai akkumulátor­ipart mentette meg, amikor az egészet egy merész húzással Magyarországra telepítette, és a munkása­ikat elveszítő mérgező gyárak ettől újjáéledtek, mint az állampapírnak nevezett békekölcsönök. Most tárgyalnak a népi kohók átvételéről, ami még Kína történelmének is legnagyobb éhínségéhez vezetett.

A kulturális forradalom pedig már azelőtt megkezdődött, hogy Demeter Szilárd kilépett a Magyar Lapkiadók Egyesületéből, mert túl szuverén volt az elnöke, de nem ítélte el Soros beavatkozását, aminek hatására L. Simon fotókkal provokálta a Nemzeti Múzeum közönségét, hogy átoperáltassák magukat. Szijjártó számlát sem kér, amit ráerőltetnek, azt leselejtezi, és bezúzatja az iktatóban. Ebből is látszik, hogy a „nagy ugrás” még nagyobb lehetne, ha Szijjártó még több tárcát egyesíthetne, és az egészet a levegőből irányíthatná, mint a Csillagok háborújában.

Szijjártó sikerdiplomáciájának legédesebb gyümölcse, hogy hamarosan eladhatatlan és leselejtezett kínai akkumulátorok százezrei öntik el a magyar szántóföldeket, de legalább nem kell Sorosnak és barátainak a magyar víz, föld és levegő.

A diplomácia és a külkereskedelem egybeolvadásának legszebb példája a felejthetetlen moszkvai vízumgyár működése, amely majd­nem annyi kémet, gengsztert és terroristát juttatott az Európai Unióba, mint a letelepedési kötvények, csak kevesebbet kerestek rajta. A keleti nyitás sikere Kissingert mélyen elgondolkodtatta: diplomáciai útról nem tért úgy haza, mint Szijjártó, hogy az ellenségek pozíciója erősödött, az övé gyengült, és eladtak valamit neki, amire semmi szüksége nem volt, viszont nem kellett a másik félnek.

Kissinger három év alatt 57 országban járt, de a barátait nem tévesztette össze az ellenségeivel, nem vett át például kitüntetést Gromikótól, pedig az mekkora húzás lett volna. Kissingert padlóra küldte, hogy Szijjártó orosz kitüntetése megérdemelt.

A külügy sikerágazat, amiről csak Orbán hiszi, hogy a kezében tartja. A diplomáciai szabályokat semmibe vevő, agresszív viselkedést Szijjártóról mintázta, aki a futsal világából hozta. Zsenialitását és diplomáciai érzékét bizonyítja, hogy Amerika már nem áll szóba Magyarországgal, a Présember képtelen a pusztítását kontrollálni.

Az Európai Uniónak nincs olyan országa, amely még ne kapott volna rendreutasítást, viszont Üzbeg­isztánnal felhőtlen a viszony, Minszk légtere állandóan nyitva áll a magyar Kissinger gépe előtt. A virágzó üzbég gazdasági kapcsolatokra tekintettel, Szijjártó közvetlen repülőjárat indulását jelentette be, ám a járat két hét és három repülés után megszűnt, mert unatkoztak a pilóták. Szijjártó nem szállhatott fel minden járatra, hacsak el nem téríti őket, amit senki nem vett volna észre.

A szomszéd országok eltávolodtak, Szijjártó kampányolni jár oda. A V4 szétesett. Míg Algériában tárgyalt az ukrajnai háború megítéléséről, az ukránokat elutasította, hogy tárgyaljanak, mert nincs miről. Az amerikai nagykövet Iványi Gábornál járt, míg ő üresen álló közel-keleti templomoknak vitt segélyt. Két éve három repülővel 33 működésképtelen lélegeztetőgépet vitt Mongóliába. Kissinger ezért tíz év letöltendőt kapott volna. A mongolok bosszúból idén ulánbátori nyaralásra hívták. Szijjártó rutinosan Kövért küldte maga helyett. Sajnos, jött vissza repülő.