A Centrum azt is feji, aki nem tartozik neki

Farkasházy Benedek
2009. 09. 22.
Ez év végén jár le a Centrum Parkoló Kft. szerződése Budapest VI., VII., és VIII. kerületeiben. Az egyikben épp tegnap hosszabbították meg lejáró szerződésüket az év végéig. Talán nem meglepő, hogy pályáztatás nélkül... Mindenesetre év végén mindháromban dönteni kell a polgárok által megelőlegezhetően nem remélt folytatásról. Esetünk talán a döntéshozókat is befolyásolja valamicskét, bár hiú reményeink nincsenek.

Kedves Hócipő, láttak már ilyet? Ha nyilvánosságra hoznák, kérem, a nevem töröljék!
Üdvözlettel,
E. J.

Lássa hát az olvasó is (persze neve és az azonosítására alkalmas adatok nélkül):

Kedves E. J.

Szaftosabb dolgokkal is találkoztunk már a budapesti parkolótársaságok véget nem érő reklamációs ügyei között. Ám esete - annak tudatában, hogy a bíróságok általában hiteles adatként fogadják el az egyes parkolótársaságok nyilvántartásait - új színt vihet ebbe az össznépi fogócskába. Ez alapján azért indokolt volna némileg nagyobb fenntartásokkal kezelni a jövőben ezeket az adatbázisokat.

Mert végül is miről szól ez a levél?
1. Háromszor tilosban parkolt. Illetve csak egyszer, de jó sokáig, így három büntetőcédulát kapott.
2. Ezeket a büntetéseit maradéktalanul befizette.
3. Valószínűsíthetően a befizetéssel sem késett, mert késedelmi pótlékot nem kérnek, vagy, ha kértek, akkor már azt is rendezte, mert ebben a levélben nem említik.
4. Tartozása 0 Ft, azaz nulla forint. Ja igen: tíz napon túlnyúlóan!
5. A befizetések ellenére 2210 forintért lekérdezték, ki a tulajdonosa a kocsijának, és ügyet vittek, meg kipostázták ezt a levelet.
6. Ha nem fizet, eladják az anyát is (hússzoros díj).
7. Ha akkor sem fizet, be lesz perelve. Plusz az egyéb felmerülő költségeket is kiszámlázzák.

Örülnénk, ha a Centrum jelentkezne, és elmagyarázná, hogyan lehet egy 0 forintos tartozásnak bármilyen pluszköltsége. Hiszen azokat a tételeket amiket most kérnek számon, elvileg a befizetett büntetésnek tartalmaznia kell. A boltban sincs reklamáció a kassza után, és olyat sem hallottunk még, hogy a kasszáskisasszony kirohan az utcára valaki után, hogy bocsánat, de a kifli drágább három forinttal, mert elfelejtettem a szállítási költséget beütni, a párizsiról meg lemaradt a szeletelés ügyviteli költsége.

Amúgy gratulálunk, egy nap alatt egy nyugdíjminimummal felérő bírságot összeszedni szép teljesítmény! Azért a 90 nap leteltével, azaz novemberben valamikor jelentkezzen, hogy megküldték-e már a nulla forintos tartozása utáni hússzoros uzsorát, ami szerintünk továbbra is 0 forint, mert ha százezertrincsilliárddal szorozzák is a nullát, az akkor is nulla marad. És ehhez még egy ötödikesnél sem kell okosabbnak lenni. Ha esetleg pereskedésig fajulna ügye, akkor szívesen vennénk, ha beszámolna az egyéb felmerülő költségek mibenlétéről is. Elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, hogy Ferrari beszerzés van-e köztük.

Üdvözli,