Boros balta
Majláth Mikes László
2008. 10. 06.
Heves megye két történelmi borvidékén, az egrin és a mátraaljain több szőlőültetvényt akarnak kivágni a gazdák, mint tavaly. Vajh mi ennek az oka? - járt utána riporterünk, Majláth Mikes László.
Hócipő: Gazduram, hogy van az, hogy az elmúlt négy évben 820 hektár szőlő kivágására kértek támogatást a gazdák, az idén pedig már 965 hektárnyi szőlő kipusztítására akar támogatást felvenni 2061 termelő.
Gazda: Lesz az még több is. Az EU november 15-ig dönt a támogatások országok közötti felosztásáról.
Hócipő: Hogy is van ez az egész, nem nagyon értem.
Gazda: Mi sem értjük, de csináljuk. Minél kevesebbet termelünk, annál több a lóvénk.
Hócipő: Szóval az EU arra ad támogatást, hogy maguk kevesebb bort termeljenek?
Gazda: Erről van szó. AZ EU inkább fizet, csak ne legyen túlteljesítési válság. Tele van a piac olcsó olasz, spanyol, portugál, dél-afrikai, chilei és argentin borokkal. Ezek árához képest mi a plafonon vagyunk.
Hócipő: És mennyi támogatást várnak az EU-tól?
Gazda: Pontosan nem tudom, de az EU mindig gálánsan fizetett. Idén egyötödével magasabb a támogatás, mint tavaly.
Hócipő: Dehát még néhány év és elfogy a magyar szőlő.
Gazda: Igyon burgenlandit, olyan, mint az ecet.
Hócipő: Ellenőrzik a kivágást?
Gazda: Szigorúan! Egy kicsit sem lehet csalni. Bár nekem van egy lugasom a házam mögött, ott meghagytam a szépen felfuttatott szőlőt. Száz liter lejön belőle, az elég is a családnak.
Hócipő: Ha az EU gondol egyet és ad támogatást arra is, hogy ne vessenek búzát, szénát, szalmát...
Gazda: Az utóbbiakat nem vetjük!
Hócipő: ...az árpát, a rozsot, meg a tikitárét, akkor mi lesz?
Gazda: Mi lenne? Nem lesz jó magyar búza. Még augusztus 20-án is importbúzából sütjük a finom magyar kenyeret.