A hét mesterlövész

Selmeczi Tibor
2014. 06. 25. · Hócipő 2014/13
Fél évvel ezelőtt Lázár János arisztokrata barátaival 913 fácánt lőtt Soponyán, így az alábbi recept anyagait automatikusan szorozzuk be 913-mal, hogy ne menjen kárba a sörét.

Fácánsült szőlővel

Hozzávalók: Fejenként egy darab fácán – csak fiatal fácánt válasszunk, mert amelyik emlékirataiban a másik János (Kádár) vadászatairól is beszámol, kicsit már rágós lehet. Só, bors, összetört borókabogyó, apróra vágott leves­zöldség, libazsír (vajjal is szokták), egy-két deci fehérbor, egy fürt szőlő. Esetleg aszalt, illetve nem aszalt szilva magtalanul.

A konyhakész, tehát letollazott, kitisztított fácánt kívül-belül megsózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a mozsárban megtört borókabogyóval. A leveszöldséget apróra vágjuk és a madár hasüregébe töltjük. 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, előtte persze a zsiradékkal meglocsoljuk minden oldalát, és kevés fehérborral meglocsoljuk. Alufólia alatt kb. fél óráig sütjük. Néha azért rákukkantunk, nehogy leégjen. Meglocsoljuk, megforgatjuk. Ügyeljünk rá, hogy ki ne száradjon. Amikor már megpuhult, leszedjük az alufóliát, a tepsibe dobjuk a megmosott szőlőszemeket (bevallom, aszalt szilvával legalább olyan finom), és még néhány percig pirítjuk. Ezek után a fácánt kicsit még pihentetjük a sütőben. A hasüregében főtt leveszöldséget kiszedjük, soponyai arisztokraták kidobják, de liszttel megszórva, tojással megkavarva akár krokettet is süthetünk belőle. A hivatalos köret hozzá egyébként párolt káposzta és krumplipüré.