Medvehagyma

Selmeczi Tibor
2014. 03. 19. · Hócipő 2014/06
Állítólag azért hívják medvehagymának, mert amikor téli álmából, pontosabban barlangjából kibújik a medve (jelen esetben a magyar barna medvéről [Ursus arctos] van szó, minden áthallás az orosz medvével, illetve Medvegyev kormányfővel kapcsolatban alapvetően politikai csúsztatás), ezt a növényt keresi meg, hogy kitisztítsa szervezetét. Elterjedt ugyanis a medvék között, hogy a medvehagyma méregteleníti a májat, a beleket és az ereket. Következésképp kisebb alkoholproblémáknál ugyancsak segít, ezért aztán öreg tengeri medvék is boldogan fogyasztják. Vérnyomás-, koleszterincsökkentő hatása közismert, ráadásul kiváló ólommentesítő, tehát a városi dzsungelben élőknek is érdemes megkóstolniuk. Szürete minden évben komoly sajtóvisszhangot kap, főleg Orfű környékén, de a Mecsekben, a Gerecsében és a Boráros téri aluljáróban is megtaláljuk. Itt nagyon gyorsan kell gyűjteni, mert ha jönnek a közterületesek, elszalad.


Legyünk viszont nagyon óvatosak, mert formára egy az egyben gyöngyviráglevélre hajaz, ami rettenetesen mérgező. Esetleg kikericsre, amiből varázsszert főztek hajdanán (Médeia), manapság pedig gyógyszeralapanyag (Magyar Médeia). Ezért aztán érdemes megmorzsolgatni a levelet, és ha fokhagymásan büdös, akkor tényleg medvehagyma, ha viszont kellemes illatú, azonnal dobjuk el és meneküljünk!

MEDVEHAGYMÁS KRÉMLEVES

Hozzávalók: 3 evőkanál olaj, 1 kisebb hagyma, 2 darab krumpli, 1 csokor medvehagyma, kevés tejszín.

1. verzió A hagymát apróra vágva megdinsztelem, hozzáadom a meghámozott, kockára vágott krumplit, felöntöm vízzel, sózom, borsozom. Később hozzáadom a megmosott, apróra vágott medvehagymát. Amikor megpuhult a krumpli, akkor hozzáöntöm a tejszínt, és turmixszolom, így nem kell sűríteni. Még egyszer felforralom. Pirított hántolt mandulával megszórva tálalom.

2. verzió Hasonló az előzőhöz, de a szakács olaj helyett vajat használ, és szerecsendióval fűszerez. Húsleveskockával javítja fel az ízeket (szégyentelenül). Ugyancsak tejszínnel dúsít, de reszelt sajttal, pirítóssal kínálja remekét.

3. verzió A medvehagymát megfuttatja olívaolajon, majd hozzáad reszelt répát és zellert, felönti vízzel, és kb. 20 percig főzi. Jön a szokásos mixer, végül belekever némi zabtejszínt is. Só, bors. (Ez már majdnem paleo, de mégsem igazi!)



4. verzió Szerintem használjunk rendes zsiradékot, a krumplit felejtsük el, viszont rásegíthetünk egy-két gerezd igazi fokhagymával, hogy levesünk még illatosabb legyen. És akkor kosztosunk elégedetten csettint majd, hogy tényleg, ez a medvehagyma pont olyan, mintha fokhagyma lenne, csak annál sokkal finomabb!